Zastrzyk witamin, czyli koktajl warzywny z buraka — smakowity sposób na wzmocnienie odporności

Koktajl warzywny z buraka
Źródło: Shutterstock/Elena Veselova

Składniki

Koktajl warzywny z buraka

  • 10 ml Sok z cytryny
  • 150 g Buraki
  • 200 g Jabłko

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłko umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazdo nasienne

  2. 2

    Buraka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Rekomendujemy, aby wykonać tę czynność w jednorazowych rękawiczkach, by zapobiec zabarwieniu dłoni i paznokci.

  3. 3

    Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na połowę i wyciśnij z niej sok. Możesz wykonać tę czynność ręcznie lub skorzystać z wyciskarki do cytrusów. Gdyby w płynie znalazły się pestki, należy wyciągnąć je za pomocą łyżki stołowej.

  4. 4

    W kielichu blendera umieść buraka oraz jabłko, następnie wlej sok z cytryny i wodę. Składniki blenduj, aż do chwili otrzymania gładkiej konsystencji.

     

    Koktajl warzywny z buraka serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz także przechowywać napój w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też