Sernik świąteczny

Sernik świąteczny
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik

  • 1 kg Twaróg sernikowy
  • 1 szklanki Cukier puder
  • 40 g Mąka ziemniaczana
  • 6 Jajko
  • 150 ml Śmietana 30%
  • 200 g Masło

Polewa czekoladowa ze skórką pomarańczową

  • 100 g Czekolada
  • 100 g Skórka pomarańczy kandyzowana
  • 60 ml Śmietana 30%

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie składniki wyjmij z lodówki i postaw na blacie kuchennym, by delikatnie się ociepliły.

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

  3. 3

    Masło połącz z cukrem i ubij składniki na puszystą masę. Nie przerywając mieszania, stopniowo zacznij dodawać żółtka. Następnie do składników dodaj twaróg sernikowy, zmniejsz obroty miksera i ubijaj, aż masa stanie się jednolita. Dodaj do niej przesianą mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę i dokładnie wymieszaj. Ostatnim krokiem jest dodanie puchu z białek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej (odłóż odrobinę do polewy).

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C i wyłóż formę papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wylej ciasto twarogowe i piecz przez ok. 60 minut.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj czekoladową polewę na sernik. Połamaną czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Kiedy sernik świąteczny będzie chłodny, udekoruj go polewą, a wierzch ciasta posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

     

    Wypróbuj także przepis na sernik z kruszonką i makiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też