Jak zrobić szybko pampuchy z przepisu babci?

Pampuchy z przepisu babci
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 260 g Mąka pszenna
  • 125 ml Mleko
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 30 g Roztopione masło
  • 2 łyżki Cukier
  • 20 g Świeże drożdże
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczyn drożdżowy na pampuchy: Podgrzej połowę porcji mleka (nie gotuj). Do małego garnka lub miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj. Do drożdży wlej letnie mleko, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

  2. 2

    Pampuchy: W małym rondelku lub mikrofalówce roztop masło. Wystudź.

  3. 3

    Pozostałą mąkę przesiej przez sito. Dodaj pozostałe składniki (masło dodaj jako ostatnie) oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto na gładką i jednolitą masę. Posyp przygotowane ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

  4. 4

    Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części, uformuj kulki, odstaw na bok i przykryj ściereczką.

  5. 5

    Do szerokiego garnka wlej wodę, brzeg obwiąż dużą gazą i zwiąż bawełnianym sznurkiem. Zagotuj wodę.

  6. 6

    Na gazę włóż 2 lub 3 drożdżowe pampuchy (pamiętaj o tym, że ciasto drożdżowe rośnie w czasie obróbki, więc paruj pampuchy po 2 lub 3).

  7. 7

    Przykryj pampuchy pokrywką, paruj przez 15 minut. Podawaj z sosem tuż po przygotowaniu.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też