Domowy barszcz czerwony z surowych buraków – rozgrzeje i nasyci małe brzuszki

Barszcz czerwony z surowych buraków
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na barszcz z surowych buraków

  • 4 sztuki Czerwony burak
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 sztuki Udko z kurczaka
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 1 pęczek Włoszczyzna
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 litr Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na barszcz czerwony z surowych buraków zaczynamy od obrania buraczków. Po ich oczyszczeniu kroimy warzywo z małą kostkę i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, tak, aby jej poziom przykrył buraki i nie sięgał wyżej. Buraczki gotujemy pod przykryciem na małym ogniu póki nie będę miękkie.

  2. 2

    W drugim garnku, równolegle szykujemy wywar na mięsie. Nogi drobiowe zalewamy wodą i gotujemy z 1-1,5 litra wody pod przykryciem. Po trzydziestu minutach zdejmujemy brązową pianę (szumowinę). Do garnka dokładamy obraną i umytą włoszczyznę z podpieczoną na patelni cebulą oraz ząbkiem czosnku. Do wywaru dodajemy także przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Garnek zostawiamy na małym ogniu i gotujemy około pół godziny pod przykryciem.

  3. 3

    Jeśli warzywa w wywarze osiągną pożądaną miękkość, odlewamy z garnka sam wywar i przecedzamy, żeby bulion był klarowny. Z mięsa i warzyw można zrobić osobno np. potrawkę, pierogi z mięsem czy makaron w sosie śmietanowym.

  4. 4

    Do garnka z ugotowanymi na miękko burakami dodajemy wywar drobiowo-warzywny. Dodawać go należy stopniowo – kontrolując smak barszczu, żeby w smaku zachował charakterystyczny buraczany aromat.

  5. 5

    Barszcz gotujemy przez kolejne 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy sok z połowy cytryny i odstawiamy. Barszcz czerwony z surowych buraków potrzebuje czasu, żeby nabrać wyrazu, dlatego najlepiej zrobić go z myślą o serwowaniu następnego dnia. Z myślą o małych dzieciach do barszczu możecie dodać ugotowane cząstki ziemniaków. W wersji dla starszych dzieci i dorosłych, barszcz można doprawić solą.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też