Mięciutkie bułeczki drożdżowe z serem, idealne dla maluszka

Bułeczki drożdżowe z serem
Źródło: GettyImages

Składniki

Bułeczki drożdżowe z serem

  • 25 g Świeże drożdże
  • 2 Żółtko
  • 1 Białko jajka
  • 1 Jajko
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 300 g Ser biały
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 30 g Masło
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 3 łyżki Miód

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże dokładnie pokrusz i umieść w miseczce, następnie dodaj cukier, a całość zalej 2 łyżkami mleka — ważne by mleko było lekko ciepłe, ale nie gorące, ponieważ zbyt wysoka temperatura nie pozwala drożdżom rosnąć. Wymieszaj składniki i odstaw mieszankę w ciepłe miejsce, na 10-15 minut, by rozczyn mógł pracować.

  2. 2

    W pozostałej ilości ciepłego mleka roztop 1 łyżkę masła (30 g).

  3. 3

    Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj żółtka, masło rozpuszczone w mleku oraz rozczyn. Całość wyrabiaj dokładnie, aż ciasto stanie się elastyczne — możesz robić to ręcznie, bądź wykorzystując mikser z przeznaczoną do tego końcówką, tzw. hakiem. Tak wyrobione ciasto odstaw na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Możesz do tego wykorzystać wcześniej rozgrzany piekarnik, maksymalnie do 40-50 st. C. Pamiętaj jednak, by po rozgrzaniu piekarnika niezwłocznie go wyłączyć. 

  4. 4

    W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie do bułeczek drożdżowych z serem. W misce rozgnieć twaróg — świetnie sprawdzi się do tego twaróg półtłusty. Dodaj do niego całe jajko, miód i cynamon. Wymienione produkty mieszaj starannie, aż do ich dokładnego połączenia.

  5. 5

    Wyjmij wyrośnięte ciasto z miski, połóż je na blat lub stolnicę posypaną wcześniej odrobiną mąki. Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt i wysmaruj przygotowanym nadzieniem. Ciasto drożdżowe składaj tak, by uzyskać wąski prostokąt — dolną częścią ciasta przykryj środek, po czym nałóż górną część, tak żeby ukryć nadzienie. Długi prostokąt pokrój na mniejsze części i skręć w połowie. Finalnie z ciasta drożdżowego powinna powstać kokardka. 

  6. 6

    Gotowe zawijane bułeczki drożdżowe z serem układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ustawiając drożdżówki serem do góry. Posmaruj je rozkłóconym białkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem. Wierzch bułeczek drożdżowych z serem przed pieczeniem możesz posypać migdałami lub kokosem. Piecz je przez ok. 20 minut.

  7. 7

    Gotowe bułeczki drożdżowe z serem możesz posypać cukrem pudrem, jednak nie jest to punkt obowiązkowy przepisu. I bez tego będą wystarczająco słodkie i smaczne.

     

    Polecamy również przepis na ekspresowe placki twarogowe, które zasmakują najmłodszym. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też