Ekspresowe placki twarogowe, które zasmakują najmłodszym
Szybkie w wykonaniu placki twarogowe to doskonały pomysł na przygotowanie pożywnego podwieczorku dla Twojej pociechy w zaledwie kilka minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i bez problemu można zakupić je w każdym markecie. Dodatkowo ich delikatna formuła i słodki smak, uzyskany dzięki dodaniu banana, na pewno zachwyci podniebienie Twojego dziecka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, co umożliwia wspólne przygotowanie placków twarogowych wraz z pociechą.
Składniki
Placki twarogowe
- 0.5 Sztuka Banan
- 1.5 łyżka Mąka pełnoziarnista
- 2 łyżki Ser biały
- 1 Jajko
- 1 łyżka Olej rzepakowy
- 1 łyżka Rodzynki
Przygotowanie
- 1
Banana obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć go do miski. Następnie dodaj twaróg i rozgnieć całość widelcem (nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć do tego blendera).
- 2
Do naczynia dodaj jajko, mąkę pełnoziarnistą, rodzynki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- 3
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem rzepakowym. Następnie z przygotowanego ciasta uformuj na patelni okrągłe placki. Smaż je z dwóch stron do zarumienienia, następnie przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- 4
Gotowe placki twarogowe podawaj z kawałkami świeżych owoców i jogurtem naturalnym.
Wypróbuj także przepis na babeczki bananowe.
Poszukując pomysłu na pożywny posiłek dla swojej pociechy, warto wziąć pod uwagę przygotowanie przepisu na placki twarogowe z bananem. Dostarczą one dziecku wielu ważnych dla prawidłowego rozwoju elementów. Głównym składnikiem posiłku jest twaróg, stanowiący źródło białka i wapnia, czyli składników niezbędnych zwłaszcza w fazie szybkiego wzrostu. Niedobory wapnia mogą prowadzić do wad postawy i zwiększonej łamliwości kości, natomiast białka — skutkują zaburzeniami wzrostu, obniżeniem odporności, zmniejszeniem wydolności, a nawet zaburzeniami rozwoju umysłowego.
Zawarty w jajach i mące pełnoziarnistej magnez wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz układu nerwowego. Żelazo, które znajduje się w plackach twarogowych dzięki dodaniu do nich jajka, stanowi tarczę chroniącą malucha przed infekcjami. Warto również pamiętać o bananie, który dostarcza sporą dawkę potasu, kluczowego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.
Placki twarogowe — od kiedy można podawać je dziecku?
Błyskawiczne placki twarogowe to pomysł na szybki i wartościowy posiłek, który można serwować pociesze już od 8. miesiąca życia. Przygotowując tę przekąskę, należy wziąć pod uwagę ewentualne alergie i nietolerancje pociechy, po czym zastosować odpowiednie zamienniki. Zamiast mąki pszennej w przepisie można wykorzystać mąkę jaglaną, kukurydzianą bądź kokosową. Jogurt naturalny z łatwością można zastąpić sojowym odpowiednikiem, a biały twaróg, serem bez laktozy.
Wraz z rozszerzaniem diety malucha warto pokusić się o urozmaicanie podstawowej wersji receptury na placki twarogowe, np. posypując placuszki orzechami, polewając miodem lub syropem klonowym.
Jak podawać placki twarogowe?
Komponując posiłek, zwłaszcza dla dzieci, warto zadbać o jak największą ilość witamin i mikroelementów. Zapewni ją dodatek owoców. Do placków twarogowych świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, czy borówki, ale także pokrojone w plasterki gruszki lub jabłka. Poza sezonem letnim można także skorzystać z mrożonych owoców. Aby urozmaicić przepis na placki twarogowe z bananem, można je serwować z dodatkiem jogurtu naturalnego. Najlepiej wybrać taki bez dodatku cukru. Zawiera on łatwo przyswajane białko i wapń, a także witaminy z grupy B oraz te rozpuszczalne w tłuszczach.
Przygotowując zdrowy posiłek dla pociechy, nie można zapomnieć o dodatku zdrowych tłuszczy, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Ich doskonałym źródłem są orzechy. Można je podać do placków twarogowych w całości, zmielone w postaci pudru lub w formie masła.
Aby zadbać o urozmaicenie diety dziecka, placki twarogowe z bananem możesz przygotowywać z wykorzystaniem różnych mąk, np. owsianej czy orkiszowej. Warto jednak wybierać te z pełnego przemiału. Rodzynki natomiast można zastąpić innymi suszonymi owocami, jak morele lub śliwki, w zależności od dostępności.