Placki z twarogiem — idealny posiłek dla najmłodszych

Placki z twarogiem i owocami
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki z twarogiem

  • 3 łyżki Mąka orkiszowa
  • 1 Jajko
  • 3 łyżki Twaróg
  • 1 sztuka Brzoskwinia
  • 1 sztuka Banan
  • 200 g Jogurt naturalny
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Dojrzałego banana rozgnieć za pomocą widelca tak, aby powstała z niego pulpa. Następnie przełóż ją do większego naczynia, w którym będziesz łączyć resztę składników na placki z twarogiem. 

  2. 2

    Do miski dodawaj kolejno pełnotłusty twaróg, jogurt naturalny oraz 1 jajko i starannie wymieszaj.

  3. 3

    Umyj brzoskwinię, obierz ją ze skórki, a następnie pokrój na drobne kawałki i dodaj je do miski z serową masą. Teraz dodaj również mąkę orkiszową i dokładnie wymieszaj ciasto. Finalnie z podanych składników powinno powstać dosyć gęsta masa. 

  4. 4

    Przygotuj patelnię, dodaj na nią oliwą z oliwek, a kiedy się nagrzeje, wykładaj na patelnię porcje przygotowanego ciasta serowego, formując z niego kształt placuszków. Placki z twarogiem smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe placki z twarogiem i kawałkami brzoskwini, układaj na kawałku ręcznika papierowego, żeby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj je z kawałkami świeżych owoców i jogurtem naturalnym lub zapakuj na wynos do pudełka śniadaniowego. 

  5. 5

    Placki z twarogiem nadają się dla dzieci od 8. miesiąca życia. Polecamy również przepis na ekspresowe placki twarogowe.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też