Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą

Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 260 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 150 g Jogurt naturalny
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki Mleko
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Garść Kolendra
  • Masło

Przygotowanie

  1. 1

    W większej misce połącz odważoną mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko dobrze wymieszaj.

  2. 2

    Następnie do suchych składników dodaj jogurt, oliwę z oliwek i 1 łyżkę mleka.

  3. 3

    Całość zacznij wyrabiać ręcznie na jednolite ciasto, a w razie potrzeby, dodaj kolejną łyżkę mleka.

  4. 4

    Wyrobione ciasto przełóż na blat posypany mąką, ponownie je zagnieć i podziel na dwie do maksymalnie czterech bochenków.

  5. 5

    Czosnek pokrój w cienkie plasterki i drobno posiekaj świeżą kolendrę.

  6. 6

    Z każdej części ciasta pszennego rozwałkuj cienki placek.

  7. 7

    Następnie na chlebek naan wyłóż plastry czosnku, posiekaną kolendrę i delikatnie wmasuj składniki w ciasto. Roluj chlebek kilka razy, aby czosnek i kolendra ładnie się przykleiły.

  8. 8

    Chlebek naan piecz z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni na średnim ogniu przez ok. 3 minuty.

  9. 9

    Gorący chlebek naan posmaruj masłem i podawaj z ulubionymi dipami, np. domowym sosem czosnkowym lub samodzielnie, jako odrębną przekąskę. Indyjskie chlebek świetnie komponuje się również. z kawałkami kurczaka w sosie curry.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też