Wyjątkowy przepis na ciasto ptasie mleczko, które zrobisz w 40 minut
Ptasie mleczko to lekki jak chmurka deser, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników słodkości. To kultowy, polski wypiek, do złudzenia przypominający sklepowy rarytas o tej samej nazwie. Ptasie mleczko wyróżnia aksamitna, śmietankowa pianka, oblana chrupiącą polewą czekoladową, która przyjemnie kruszy się w ustach. Zapewniamy, że będziesz zachwycony tym, w jak prosty sposób można wykonać ten efektowny i rozkoszny w smaku specjał.
Składniki
Ptasie mleczko — pianka
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 2 łyżki Żelatyna
- 6 sztuk Białko jajka
- 120 ml Wrzątek
- 2 krople aromat śmietankowy
- 0.75 Szklanka Cukier
Polewa
- 2 łyżki Cukier
- 1 łyżka Żelatyna
- 4 łyżki Kakao
- 50 ml Wrzątek
- 2 łyżki Masło
- 7 łyżek Śmietana 30%
Przygotowanie
- 1
Blaszkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Aby przygotować polewę czekoladową, do rondelka wlej śmietankę, następnie dodaj cukier, masło i kakao, po czym połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj składniki, cały czas je mieszając. Gdy krem stanie się jednolity, ściągnij garnuszek z kuchenki.
- 3
Do miseczki wsyp żelatynę, zalej ją wrzątkiem i mieszaj składniki do chwili rozpuszczenia kryształków żelatyny. Gorący roztwór wlej do kremu czekoladowego i energicznie wymieszaj komponenty.
- 4
W celu przygotowania pianki, wsyp do miseczki żelatynę i zalej ją wrzątkiem. Mieszaj płyn do chwili połączenia składników, a następnie pozostaw go do wystudzenia.
- 5
Białka umieść w misce i ubijaj mikserem do chwili otrzymania sztywnej piany — czynność ta nie powinna trwać dłużej niż 3 minuty. Gdy upłynie wskazany czas, zacznij stopniowo dodawać cukier, nieustannie ubijając składniki. Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca.
- 6
Do ubitej piany wlej przestudzony roztwór żelatyny i starannie wymieszaj składniki. Możesz wykonać tę czynność trzepaczką kuchenną lub mikserem.
- 7
Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę wlej niewielką ilość polewy czekoladowej. Rozprowadź ją równomiernie, aby pokrywała całe dno foremki. Następnie wlej bezową piankę i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą szpatułki lub łyżki stołowej. Wierzch ciasta ptasie mleczko ostrożnie pokryj polewą czekoladową. Formę schowaj w lodówce i chłódź deser przez minimum 120 minut, do całkowitego stężenia.
- 8
Ciasto ptasie mleczko przed podaniem warto udekorować niewielką ilością bitej śmietany oraz kawałkami świeżych owoców.
Zobacz także:
Ciasto ptasie mleczko z łatwością przygotujesz, nie posiadając piekarnika, czy innych specjalistycznych sprzętów kuchennych. Receptura nie jest skomplikowana, a lista niezbędnych składników, nie wymaga czasochłonnych poszukiwań. Wykonanie omawianego deseru to bułka z masłem nawet dla debiutujących entuzjastów cukiernictwa, dlatego sporo z nich decyduje się na przygotowanie tego specjału.
Warto mieć na uwadze, że ptasie mleczko można zajadać dopiero po upływie 2 godzin od przyrządzenia. To największe wyzwanie, któremu muszą stawić czoła wszyscy niecierpliwie oczekujący domownicy. Jeżeli rarytas ma pojawić się na stole i kusić swym wyglądem zaproszonych gości, należy przygotować deser kilka godzin przed ich przybyciem.
Zobacz także: Pralinki czekoladowe — rarytas, idealny na świętowanie wyjątkowych chwil
Jak przygotować ciasto ptasie mleczko? Praktyczne wskazówki i porady
Ptasie mleczko to receptura, którą można modyfikować na wiele sposobów, zarówno dodając lubiane składniki, jak i zmieniając ich proporcje. Najczęściej dokonywane zmiany dotyczą pianki śmietankowej. Można wykonać ją, dołączając owocowe galaretki, które urozmaicą smak deseru lub wzbogacić masę w inne aromatyczne składniki, jak kawa, mielone orzechy, czy kakao. Te produkty sprawią, że krem zmieni zarówno swój smak, jak i konsystencję. Ciekawym dodatkiem do ciasta ptasie mleczko będą ponadto owoce. Zachęcamy, aby wykorzystać maliny, truskawki czy borówki. Dodadzą one kwaskowatego smaku, ale i niezwykłej świeżości.