Kamikadze — jak zrobić ten japoński drink? Przepis jest prosty
Shoty kamikadze to jedne z najbardziej popularnych i prostych trunków. Wystarczą jedynie 3 składniki, a drinki o intensywnie niebieskim kolorze są gotowe do spożycia. Shoty kamikadze to słodko-kwaśne klasyki o smaku bardzo zbliżonym do tradycyjnej margarity. Przeczytaj poniższą recepturą, by dowiedzieć się, jak zrobić kamikadze. Poznaj wszystkie tajniki przygotowania tego smakowitego drinka.
Składniki
Kamikadze
- 50 ml Sok z cytryny
- 50 ml Wódka
- 50 ml Likier Blue Curacao
- Lód
Przygotowanie
- 1
Cytrynę sparz i przekrój na pół. Za pomocą wyciskarki do cytrusów (lub ręcznie) wyciśnij z niej sok i odmierz miarką kuchenną potrzebną ilość płynu.
- 2
Do shakera wrzuć kostki lodu, sok z cytryny, wódkę oraz Blue Curacao. Całość energetycznie wstrząśnij.
- 3
Zawartość shakera przelej przez sitko, aby oddzielić nadmiar kostek lodu i rozlej do 4 kieliszków, obtoczonych wcześniej w kwasku cytrynowym.
Zobacz także:
Przepis na shoty kamikadze można przygotować z łatwością, bez użycia specjalistycznego sprzętu barmańskiego. Wszystkie składniki zostały użyte w równych proporcjach, dzięki czemu odmierzenie ich również nie będzie stanowiło wyzwania. Receptura nie jest skomplikowana, przez co z łatwością można ją zapamiętać. Drinki kamikadze w przypadku większych imprez warto przygotować z wyprzedzeniem, a następnie przelać do pojemnych butelek, by w trakcie przyjęcia cieszyć się ich smakiem.
Jak zrobić kamikadze?
Aby drink kamikadze prezentował się profesjonalnie, zacznij od przygotowania crusty, czyli efektownej ozdoby kieliszka wykonanej jeszcze przed zrobieniem trunku. Weź w dłoń połówkę cytryny i zwilż nią brzegi szklanki lub kieliszka. Następnie na płaski talerzyk nasyp niewielką ilość kwasu cytrynowego i zamocz w nim brzegi naczynia, aby na końcu napełnić go shotami kamikadze i poczuć się jak w najlepszej restauracji. Chcąc uzyskać niezwykle imponujący efekt „płonących drinków”, należy ułożyć kieliszki na drewnianej desce i rozlać na niej pół kieliszka spirytusu, po czym go podpalić. Warto jednak pamiętać o zachowaniu wszystkich niezbędnych środków ostrożności — zabieg należy wykonać w bezpiecznych warunkach, a co najważniejsze, przygotowywać go, nie będąc pod wpływem alkoholu.
Osoby, które nie posiadają shakera w domu, a chciałyby samodzielnie przygotować rewelacyjny drink kamikadze, przyrząd ten mogą go z powodzeniem zastąpić wyparzonym wcześniej słoikiem ze szczelną nakrętką.
Zobacz także: Blue Lagoon — przepis na błękitnego drinka, gotowy w 4 krokach
Jak urozmaicić podstawowy przepis na shoty kamikadze?
W oryginalnej wersji shoty kamikadze są koloru niebieskiego, który nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Warto jednak wiedzieć, że mogą one także zostać przygotowane w innych odcieniach. Wystarczy zastąpić Blue Curacao alternatywnym składnikiem. Aby otrzymać zielonego drinka, do kamikadze wystarczy użyć likieru miętowego, w przypadku żółci likieru cytrynowego, natomiast czerwony trunek uzyskuje się poprzez dodatek wódki grejpfrutowej.
Shoty kamikadze — historia
Za okres powstania drinków kamikadze uznaje się lata 70. minionego wieku, kiedy to firma Bols wprowadziła na rynek, alkohol o niezwykłym, niebieskim kolorze o nazwie Blue Curacao. Stał się on szybko składnikiem wielu popularnych trunków. Nie sposób nie wspomnieć o drinku Blue Lagoon — jednym z najbardziej egzotycznych, wakacyjnych alkoholi.
Nazwa shotów kamikadze najprawdopodobniej ma związek z faktem, że przedstawiona poniżej receptura jest przeznaczona dla jednej osoby, a drinki powinno się pić jeden po drugim.