Nalewka z porzeczki — moc smaku i witamin, zamknięte w porzeczkówce
Nalewka z porzeczki to jeden z chętniej wykonywanych trunków. Posiada wyrazisty, wytrawny smak, który równoważy dodatek płynnego miodu. To doskonały pomysł na urozmaicenie obiadu czy kolacji, zwłaszcza drobiowego mięsa lub dań z wołowiną. Jeśli zastanawiasz się, jaki wyrób przygotować tego lata, polecamy przepis na nalewkę z czerwonych porzeczek. Gwarantujemy, że zarówno jej smak, jak i właściwości przypadną Ci do gustu.
Składniki
Nalewka z czerwonych porzeczek
- 500 ml Wódka
- 1 szklanki Płynny miód
- 1 kg Czerwona porzeczka
- 500 ml Spirytus
- 1 kawałek Kora cynamonu
- 4 sztuki Goździki
- 1 laska Wanilia
Przygotowanie
- 1
Dojrzałe owoce czerwonej porzeczki starannie opłucz pod wodą, odsącz z jej nadmiaru, po czym włóż do słoika. Następnie 1 kg oczyszczonej porzeczki zalej spirytusem oraz wódką i dodaj przyprawy: korę cynamonu, kilka goździków, a także laskę wanilii. Słój odłóż w ciemny, najlepiej ciepły kąt i pozostaw tak na ok. 6 tygodni. Pamiętaj o potrząsaniu naczyniem co kilka dni.
- 2
Po upływie wskazanego czasu ze słoja zlej cały płyn i odłóż go zaciemnione miejsce. Z kolei owoce czerwonej porzeczki połącz ze szklanką płynnego miodu.
- 3
Kiedy porzeczka puści sok, odsącz go z owoców, przelej do alkoholu i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą nalewkę z porzeczki przefiltruj przez bibułkę i wlej do przygotowanych wcześniej butelek. Trunek gotowy będzie do spożycia po upływie 6 miesięcy.
Zobacz także:
Warto zapoznać się z przepisami na domowe wyroby, które zapełnią spiżarkę smacznymi specjałami. Dla osób dorosłych doskonałym rozwiązaniem bez dwóch zdań okaże się przygotowanie pysznej nalewki z porzeczki.
Czerwona porzeczka to owoce o kwaskowatym posmaku, dlatego uważane są za doskonały składnik do tworzenia rozmaitych przetworów. Poza charakterystycznym smakiem posiadają także wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Nalewka z porzeczki posiada ogrom witamin, na których czele stoi witamina C, A i E. Poza nimi, czerwona porzeczka będąca bazowym składnikiem trunku, odznacza się także zawartością cennych składników mineralnych, m.in. potasu oraz żelaza.
Nalewka z porzeczki — odkryj jej właściwości zdrowotne
Chociaż już sam smak nalewki z czerwonych porzeczek jest wystarczającym argumentem, by ją przyrządzić, warto zapoznać się z szeregiem korzystnych właściwości zdrowotnych, które zapewnia jej racjonalne spożywanie. Trunek zalecany jest osobom zmagającym się z sezonowymi przeziębieniami. Dobrze wpływa na ból gardła i kaszel, wykazując działanie wykrztuśnie. W takim przypadku nalewka z czerwonych porzeczek poleca się spożywać jak syrop — podając ją na łyżce stołowej nawet do kilku razy na dzień.
Pozytywnie wpływa również na trawienie, dlatego nierzadko spożywana jest w trakcie posiłku, bądź po jego zakończeniu. Mało tego, nalewka z porzeczki znana jest z działania wzmacniającego odporność, co doceniane było już przez nasze babcie. Obniża gorączkę, a nawet zalecana jest osobom, narzekającym na stres, zmęczenie i przepracowanie.
Jak widać, nalewka z czerwonych porzeczek odznacza się na tle innych trunków wachlarzem korzystnych właściwości, jednak nie należy zapominać o wybornym smaku wyrobu. Podawana do mięsnego obiadu bądź kolacji podkreśli smak posiłku, dodatkowo regulując procesy trawienne.
Na jakie okazje nadaje się nalewka z czerwonych porzeczek?
Porzeczkówka to trunek, który podawany jest nie tylko w formie degustacji, do wytrawnego posiłku lub po jego spożyciu. Bardzo często pojawia się na uroczystościach, takich jak wesela. Jej nietuzinkowy smak umili jesienne lub zimowe wieczory — zarówno te spędzane w gronie bliskich, jak i samotnie, z książką bądź dobrym filmem. Nalewka z porzeczki doceniana jest za działanie wzmacniające, przez co w niektórych domach stanowi element profilaktyki przed infekcjami, które dopadają nas w sezonie grypowym. Spożywana jak syrop, potrafi rozprawić się z kaszlem i uporczywym bólem gardła lepiej niż niejeden apteczny specyfik.