Nalewka z porzeczki — moc smaku i witamin, zamknięte w porzeczkówce

 Nalewka z czerwonych porzeczek
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z czerwonych porzeczek

  • 500 ml Wódka
  • 1 szklanki Płynny miód
  • 1 kg Czerwona porzeczka
  • 500 ml Spirytus
  • 1 kawałek Kora cynamonu
  • 4 sztuki Goździki
  • 1 laska Wanilia

Przygotowanie

  1. 1

    Dojrzałe owoce czerwonej porzeczki starannie opłucz pod wodą, odsącz z jej nadmiaru, po czym włóż do słoika. Następnie 1 kg oczyszczonej porzeczki zalej spirytusem oraz wódką i dodaj przyprawy: korę cynamonu, kilka goździków, a także laskę wanilii. Słój odłóż w ciemny, najlepiej ciepły kąt i pozostaw tak na ok. 6 tygodni. Pamiętaj o potrząsaniu naczyniem co kilka dni. 

  2. 2

    Po upływie wskazanego czasu ze słoja zlej cały płyn i odłóż go zaciemnione miejsce. Z kolei owoce czerwonej porzeczki połącz ze szklanką płynnego miodu. 

  3. 3

    Kiedy porzeczka puści sok, odsącz go z owoców, przelej do alkoholu i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą nalewkę z porzeczki przefiltruj przez bibułkę i wlej do przygotowanych wcześniej butelek. Trunek gotowy będzie do spożycia po upływie 6 miesięcy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też