Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona
Źródło: GettyImages

Składniki

Biała kiełbasa pieczona

  • 1 kg Biała kiełbasa
  • 2 łyżki Olej
  • 0.5 Sztuka Marchew
  • 0.25 Sztuka Żółta papryka
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.25 Sztuka Papryka czerwona
  • Natka pietruszki

Sos chrznowy

  • 4 łyżki Bulion
  • 200 g Śmietana 18%
  • 1 łyżeczka Mąka pszenna
  • 2 łyżki Chrzan
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C i przygotuj naczynie żaroodporne.

  2. 2

    Białą kiełbasę (surową lub parzoną) delikatnie ponacinaj nożem i włóż ją do przygotowanego wcześniej naczynia.

  3. 3

    Obierz cebulę i pokrój ją w drobne plastry. Smaż ją na odrobinie rozgrzanego oleju ok. 3 minut — cebula powinna się ładnie zarumienić. Po chwili zeszkloną cebulę przełóż na białą kiełbasę.

  4. 4

    Umyj obie papryki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój warzywa w kostkę. Obierz marchewkę i pokrój ją w dość cienkie plastry. Przygotowane warzywa włóż do naczynia żaroodpornego z białą kiełbasą. Całość piecz przez 45 minut.

  5. 5

    Przygotuj sos. W tym celu do miski dodaj gęstą śmietanę, chrzan, bulion, łyżeczkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, dodając odrobinę czarnego pieprzu mielonego. Kiedy sos będzie gotowy, pokryj nim białą kiełbasę pieczoną i piecz bez przykrywania naczynia, przez 15-20 minut.

  6. 6

    Kiedy biała kiełbasa pieczona będzie gotowa, wyjmij naczynie z piekarnika, a wierzch dania posyp posiekaną natką pietruszki.

     

    Wypróbuj także przepis na biały barszcz z kiełbasą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też