Sos holenderski — pyszny i kremowy dip do Twoich ulubionych potraw

Sos holenderski
Źródło: Shutterstock/valkyrielynn

Składniki

Sos holenderski

  • 100 g Masło
  • Sól
  • 4 sztuki Żółtko
  • Biały pieprz
  • 1 łyżka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Odmierzoną porcję masła umieść w rondelku i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Gdy tłuszcz się rozpuści, ściągnij rondelek z palnika.

  2. 2

    Żółtka umieść w misce, dodaj szczyptę białego pieprzu mielonego, soli oraz sok z cytryny i ubij całość za pomocą miksera na jasny puch. Następnie wlewaj do kremu jajecznego rozpuszczone masło, nieustannie ubijając zawartość naczynia.

  3. 3

    Miksuj sos holenderki tak długo, aż zyska konsystencję przypominającą majonez.

     

    Sos holenderski smakuje rewelacyjnie podany m.in. z białymi szparagami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też