Pieczeń wołowa — przepis na doskonały rostbef

Pieczeń wołowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Rostbef
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 sztuka Seler

Przygotowanie

  1. 1

    Rostbef wyciągnij z lodówki ok. 2 godziny przed startem gotowania. Następnie mięso natrzyj solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, po czym odstaw je na ok. 30 minut.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  3. 3

    Obierz marchew, cebulę i seler, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa rozłóż na blasze do pieczenia.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie już porządnie rozgrzany, na patelnię kawałek wołowiny i smaż ją ze wszystkich stron. Uważaj jednak, by przypadkowo nie przekłuć rostbefu. Pomocne mogą okazać się szczypce do mięsa.

  5. 5

    Podpieczone mięso ułóż na warzywach na blasze pieczenia i włóż do piekarnika. Na każdy kilogram mięsa należy odliczyć ok. 25 minut pieczenia. Po takim czasie środek mięsa będzie pięknie różowy i idealnie soczysty.

  6. 6

    Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie pieczeń wołowa nadaje się do krojenia.

  7. 7

    W międzyczasie możesz przygotować szybki sos do pieczeni, mieszając czerwone wino z odrobiną bulionu wołowego. Sos gotuj ok. 20 minut, a następnie przecedź go i zmiękcz, dodając łyżkę masła.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczeń rzymską.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też