Gulasz węgierski z kluseczkami
Doskonałe, szybkie danie, przygotowane z łopatki wieprzowej. Węgierska kuchnia kryje wiele kulinarnych perełek — jedną z nich jest pikantny gulasz z kluseczkami. Posiłek doskonale nadaje się na chłodne wieczory. Gulasz z tradycyjnymi kluseczkami to pożywne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki
Gulasz węgierski
- 1 kg Łopatka wieprzowa
- 2 łyżki Smalec
- 3 sztuki Cebula
- 2 łyżki Mielona papryka czerwona
- 2 łyżki Przecier pomidorowy
- 3 sztuki Pomidor
- 1 sztuka Papryczka chili
- 1 litr Bulion wołowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Umyte mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją na mniejsze kawałki.
- 2
W większym garnku rozgrzej smalec i dodaj pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula ładnie się zarumieni, dodaj pokrojone kawałki łopatki wieprzowej, a całość dopraw solą i czarnym pieprzem mielonym.
- 3
Następnie mięso posyp papryką, dodaj przecier pomidorowy i gotuj razem przez ok. 2 minuty.
- 4
Następnie stopniowo dodawaj pokrojone w kostkę pomidory, cienko pokrojoną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Całość smaż kilka minut, po czym zalej składniki bulionem wołowym, tak, żeby mięso było całkowicie zanurzone w wywarze.
- 5
Gulasz węgierski przykryj pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj, aż mięso będzie miękkie (zajmie to ok. 30-40 minut).
- 6
W międzyczasie przygotuj kluseczki: do miski wsyp mąkę, dodaj całe jajka, sól i stopniowo dolewaj wody. Całość starannie wymieszaj. Otrzymane ciasto powinno być gładkie, ale nie rzadkie.
- 7
Ciasto na kluseczki przeciskaj nad wrzącą wodą przez durszlak z większymi otworami. Tak powstałe kluski gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch, odmierz 2 minuty — będą gotowe do wyciągnięcia.
- 8
Odcedzone kluski i wymieszaj z odrobiną masła.
- 9
Gulasz węgierski z kluskami podawaj z posiekaną dymką.
Wypróbuj także przepis na węgierską zupę gulaszową.
Tradycyjne dania kuchni węgierskiej opierają się na produktach mięsnych. Tak też jest w przypadku przepisu na gulasz z kluseczkami. Ten pożywny, rozgrzewający obiad z pewnością zasmakuje miłośnikom pikantnych dań i wyrazistego smaku. Najważniejszą przyprawą, której gulasz zawdzięcza taki efekt, jest papryczka chili. Potrawa zawiera również cenione przez Węgrów warzywa — pomidory i cebulę. Łopatka wieprzowa smażona jest tradycyjnie na smalcu, a udoskonaleniem, równoważącym pikantny posmak są delikatne kluseczki.
Jak zrobić gulasz węgierski z kluseczkami? Wskazówki
Przygotowanie węgierskiego gulaszu z kluseczkami zajmuje zaledwie godzinę, a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Już po 60 minutach na stole może pojawić się sycący, pożywny posiłek, z mnóstwem cennych składników odżywczych. Aby danie smakowało każdemu domownikowi, warto zwrócić uwagę na szczegóły. Jednym z nich jest przygotowanie kluseczek węgierskich.
Zazwyczaj wykorzystywane do tego są specjalne wyciskarki, natomiast ich brak nie musi przekreślać możliwości wykonania dania. Można wykorzystać do tego durszlak z większymi dziurkami. Odpowiednio wyrobione ciasto umieść w durszlaku i powoli wyciskaj kluski do wrzącej, osolonej wody. Zadbaj o to, żeby się nie rozgotowały. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, wystarczy odliczyć 2 minuty, a będą nadawać się do odcedzenia i serwowania razem z aromatycznym gulaszem.