Gulasz węgierski z kluseczkami

 Gulasz węgierski z kluseczkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Gulasz węgierski

  • 1 kg Łopatka wieprzowa
  • 2 łyżki Smalec
  • 3 sztuki Cebula
  • 2 łyżki Mielona papryka czerwona
  • 2 łyżki Przecier pomidorowy
  • 3 sztuki Pomidor
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 1 litr Bulion wołowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Umyte mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją na mniejsze kawałki.

  2. 2

    W większym garnku rozgrzej smalec i dodaj pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula ładnie się zarumieni, dodaj pokrojone kawałki łopatki wieprzowej, a całość dopraw solą i czarnym pieprzem mielonym.

  3. 3

    Następnie mięso posyp papryką, dodaj przecier pomidorowy i gotuj razem przez ok. 2 minuty.

  4. 4

    Następnie stopniowo dodawaj pokrojone w kostkę pomidory, cienko pokrojoną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Całość smaż kilka minut, po czym zalej składniki bulionem wołowym, tak, żeby mięso było całkowicie zanurzone w wywarze.

  5. 5

    Gulasz węgierski przykryj pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj, aż mięso będzie miękkie (zajmie to ok. 30-40 minut).

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj kluseczki: do miski wsyp mąkę, dodaj całe jajka, sól i stopniowo dolewaj wody. Całość starannie wymieszaj. Otrzymane ciasto powinno być gładkie, ale nie rzadkie.

  7. 7

    Ciasto na kluseczki przeciskaj nad wrzącą wodą przez durszlak z większymi otworami. Tak powstałe kluski gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch, odmierz 2 minuty — będą gotowe do wyciągnięcia.

  8. 8

    Odcedzone kluski i wymieszaj z odrobiną masła.

  9. 9

    Gulasz węgierski  z kluskami podawaj z  posiekaną dymką.

     

    Wypróbuj także przepis na węgierską zupę gulaszową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też