Domowy dżem rabarbarowy
Przyjemnie kwaśny dżem, który nadaje się do ciast, owsianek lub dań serwowanych na śniadanie.
Składniki
- 1 kg Rabarbar
- 500 g Cukier
- 1 sztuka Cytryna
- 1 sztuka Pomarańcza
Przygotowanie
- 1
Łodygi rabarbaru pokrój w kostkę, a następnie przełóż je na większą patelnię.
- 2
Dodaj cukier, świeży sok i startą skórkę z cytryny oraz pomarańczy (najlepiej ekologicznej) i zagotuj wszystko na średnim ogniu. Nie musisz dodawać całego cukru. Przed końcem gotowania posmakuj dżemu, a jeśli będzie zbyt kwaśny, dodaj resztę cukru (lub jeszcze więcej, niż jest w przepisie — w zależności od tego, jaki stopień słodkości chcesz uzyskać).
- 3
Zmniejsz płomień do minimum, aby zawartość garnka lekko bulgotała. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając dżem.
REKLAMA - 4
Następnie ustaw płomień na średnią wartość, aby dżem bulgotał energiczniej i gotuj przez ok. 10 minut, cały czas mieszając łyżką lub silikonową szpatułką. Podczas gotowania rozbijaj miękkie kawałki rabarbaru, żeby uzyskać z nich gęste purée.
- 5
Gorący dżem rabarbarowy o wymaganej konsystencji przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie je zamknij i odwrócić do góry nogami na ok. 15 minut. Otulone kocem słoje pozostaw na noc do ostygnięcia, a następnie przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
Wypróbuj także przepis na słodki dżem marchewkowy.