Domowy dżem rabarbarowy

Domowy dżem rabarbarowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Rabarbar
  • 500 g Cukier
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 sztuka Pomarańcza

Przygotowanie

  1. 1

    Łodygi rabarbaru pokrój w kostkę, a następnie przełóż je na większą patelnię.

  2. 2

    Dodaj cukier, świeży sok i startą skórkę z cytryny oraz pomarańczy (najlepiej ekologicznej) i zagotuj wszystko na średnim ogniu. Nie musisz dodawać całego cukru. Przed końcem gotowania posmakuj dżemu, a jeśli będzie zbyt kwaśny, dodaj resztę cukru (lub jeszcze więcej, niż jest w przepisie — w zależności od tego, jaki stopień słodkości chcesz uzyskać).

  3. 3

    Zmniejsz płomień do minimum, aby zawartość garnka lekko bulgotała. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając dżem.

  4. 4

    Następnie ustaw płomień na średnią wartość, aby dżem bulgotał energiczniej i gotuj przez ok. 10 minut, cały czas mieszając łyżką lub silikonową szpatułką. Podczas gotowania rozbijaj miękkie kawałki rabarbaru, żeby uzyskać z nich gęste purée.

  5. 5

    Gorący dżem rabarbarowy o wymaganej konsystencji przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie je zamknij i odwrócić do góry nogami na ok. 15 minut. Otulone kocem słoje pozostaw na noc do ostygnięcia, a następnie przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

     

    Wypróbuj także przepis na słodki dżem marchewkowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też