Makowiec japoński

Makowiec japoński
Źródło: GettyImages

Składniki

Makowiec japoński

  • 500 g Mak mielony
  • 9 Jajko
  • 5 łyżek Kasza manna
  • 200 g Masło
  • 1 litr Mleko
  • 400 g Cukier puder
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 600 g Jabłko
  • 200 g Bakalie
  • 1 łyżka Miód
  • Aromat migdałowy

Polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka Czekolada
  • 1 łyżka Masło
  • 60 ml Śmietanka z kartonika (18%)
  • Bakalie

Przygotowanie

  1. 1

    Mielony mak zalej litrem mleka i gotuj na małym płomieniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Mak w tym czasie powinien wchłonąć cały płyn i wyraźnie napęcznieć.

  2. 2

    Masło lub margarynę pokrój na mniejsze kawałki i odstaw na bok, by delikatnie się ociepliło. W międzyczasie do osobnych naczyń oddziel białka od żółtek i pozostaw na blacie kuchennym, żeby przybrały temperaturę pokojową.

  3. 3

    Po kilku minutach w większej misce połącz pokrojone masło razem z cukrem pudrem i zmiksuj składniki na jednolitą masę.

  4. 4

    Nie przestając miksować, do miski stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie do masy dokładaj po jednej łyżce ostudzonego maku. W tym samym czasie ciasto wzbogać o dodatek kaszy manny. Zmniejsz obroty robota kuchennego i miksuj składniki jeszcze kilka minut.

  5. 5

    Następnie do masy makowej dodaj starte jabłka, kilka kropli aromatu migdałowego, łyżkę miodu, proszek do pieczenia oraz ulubione bakalie, pokrojone uprzednio na drobne kawałki. Całość wymieszaj, tak, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.

  6. 6

    Oddzielone wcześniej białka ubij na lśniący puch, dodając do nich odrobinę soli. Sztywną pianę przełóż do masy makowej — najlepiej robić to partiami. Całość wymieszaj za pomocą szpatułki.

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i wyłóż blachę (wymiary 25 cm x 40 cm)  papierem do pieczenia.

  8. 8

    Przygotowane ciasto na makowiec japoński przełóż do prostokątnej formy i delikatnie je wyrównaj. Następnie włóż blachę do piekarnika i piecz ok. 55 minut.

  9. 9

    Przygotuj polewę czekoladową. Do mniejszego garnka wlej śmietankę 18%, a kiedy się zagotuje, wyłącz palnik i dodaj do niej kawałki czekolady oraz masło. Zawartość garnka mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a polewa nabierze jednolitej konsystencji.

  10. 10

    Przestudzone ciasto posmaruj polewą czekoladową. Wierzch makowca japońskiego posyp ulubionymi bakaliami.

     

    Wypróbuj także przepis na tradycyjny makowiec.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też