Flaczki z boczniaków — wersja (nie tylko) dla wegetarian

Flaczki
Źródło: GettyImages

Składniki

Flaczki z boczniaków

  • 0.5 kilogram Boczniaki
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Cebula
  • 600 ml Woda
  • 1 sztuka Marchew
  • 4 ząbki Czosnek
  • Kawałek Świeży imbir
  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka Słodka papryka
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 szczypta Chili mielone
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 1 łyżka Majeranek
  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. 1

    Boczniaki opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wysusz na sitku i delikatnie odsącz papierowym ręcznikiem. Umyte boczniaki pokrój w paski dowolnej długości.

  2. 2

    Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchew i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. 3

    Do garnka wlej olej roślinny, a kiedy się nagrzeje, dodaj przygotowane warzywa i przyprawy (na tym etapie pomijamy dodanie majeranku i gałki muszkatołowej). Smaż składniki na średniej mocy palnika. Aby warzywa się nie przypaliły, co jakiś czas mieszaj je dokładnie, używając drewnianej łyżki. Smaż łącznie ok. 10 minut, bez przykrywki.

  4. 4

    Po wskazanym czasie, do warzyw dodaj pokrojone w paski boczniaki. Czosnek oraz kawałek świeżego imbiru pokrój w małe kawałeczki lub przeciśnij przez praskę i umieść w garnku razem z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.

  5. 5

    Do podanych składników wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy, majeranek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj starannie i pozostaw do gotowania na 20 minut (pod przykryciem).

  6. 6

    Pod koniec gotowania sprawdź smak flaczków z boczniaków i w razie potrzeby uzupełnij o dodatkowe przyprawy (polecamy dodatkowo użyć 0,5 łyżeczki papryki wędzonej — nada ona zupie wędzonego posmaku). Gdyby flaczki okazały się zbyt gęste, wystarczy dodać więcej wody i ponownie zagotować zupę.

  7. 7

    Gorące flaczki z boczniaków są aromatyczne, rozgrzewające i bardzo sycące. Jako dodatek świetnie sprawdzi się świeże pieczywo i posiekana drobno natka pietruszki. Nierzadko flaczki podaje się w towarzystwie bagietki — wystarczy pokroić ją na kromki i umieścić w tosterze bądź podpiec delikatnie na patelni.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na tradycyjną zupę pieczarkową jak u babci.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też