Flaczki z boczniaków — wersja (nie tylko) dla wegetarian
Choć wielu słysząc o flaczkach, ma przed oczami talerz pełen mięsa, danie to nie zawsze musi wyglądać w ten sam sposób. Okazuje się, że flaczki można przyrządzić również w wersji wegetariańskiej — aromatycznej i niezwykle pysznej opcji z boczniakami. To świetny pomysł na szybkie, ale i sycące danie. Spróbuj, a sam się przekonasz!
Składniki
Flaczki z boczniaków
- 0.5 kilogram Boczniaki
- 3 łyżki Olej roślinny
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Cebula
- 600 ml Woda
- 1 sztuka Marchew
- 4 ząbki Czosnek
- Kawałek Świeży imbir
- 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka Słodka papryka
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 1 szczypta Chili mielone
- 1 łyżeczka Sól
- 2 sztuki Liście laurowe
- 1 łyżka Majeranek
- 1 szczypta Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- 1
Boczniaki opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wysusz na sitku i delikatnie odsącz papierowym ręcznikiem. Umyte boczniaki pokrój w paski dowolnej długości.
- 2
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchew i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- 3
Do garnka wlej olej roślinny, a kiedy się nagrzeje, dodaj przygotowane warzywa i przyprawy (na tym etapie pomijamy dodanie majeranku i gałki muszkatołowej). Smaż składniki na średniej mocy palnika. Aby warzywa się nie przypaliły, co jakiś czas mieszaj je dokładnie, używając drewnianej łyżki. Smaż łącznie ok. 10 minut, bez przykrywki.
- 4
Po wskazanym czasie, do warzyw dodaj pokrojone w paski boczniaki. Czosnek oraz kawałek świeżego imbiru pokrój w małe kawałeczki lub przeciśnij przez praskę i umieść w garnku razem z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.
- 5
Do podanych składników wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy, majeranek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj starannie i pozostaw do gotowania na 20 minut (pod przykryciem).
- 6
Pod koniec gotowania sprawdź smak flaczków z boczniaków i w razie potrzeby uzupełnij o dodatkowe przyprawy (polecamy dodatkowo użyć 0,5 łyżeczki papryki wędzonej — nada ona zupie wędzonego posmaku). Gdyby flaczki okazały się zbyt gęste, wystarczy dodać więcej wody i ponownie zagotować zupę.
- 7
Gorące flaczki z boczniaków są aromatyczne, rozgrzewające i bardzo sycące. Jako dodatek świetnie sprawdzi się świeże pieczywo i posiekana drobno natka pietruszki. Nierzadko flaczki podaje się w towarzystwie bagietki — wystarczy pokroić ją na kromki i umieścić w tosterze bądź podpiec delikatnie na patelni.
Może zainteresować Cię także przepis na tradycyjną zupę pieczarkową jak u babci.
Flaczki to stare, popularne danie, serwowane najczęściej podczas hucznych imprez rodzinnych. Na stole pojawiają się na wiele okazji, np. urodziny, imieniny, a nawet wesela. Dla wielu wiążą się one ze wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy to babcia serwowała tradycyjne flaczki wołowe. Zupa z flaków wołowych należy do jednych z największych przysmaków kuchni staropolskiej, jednak tym razem zachęcamy do przygotowania wegetariańskiej, nieco innej wersji posiłku z boczniakami.
Czy również będzie cieszyć się tak dużą popularnością? Koniecznie wypróbuj przepis na flaczki z boczniakami i przekonaj się, że znane dotąd danie może smakować zupełnie inaczej.
Kiedy warto przygotować flaczki z boczniaków?
Szukając pomysłu na bezmięsny obiad, warto wypróbować przepis na flaczki z boczniaków. To danie, choć proste w przygotowaniu nadaje się nie tylko na rodzinny obiad, ale również na większe wydarzenia. Gwarantujemy, że zaskoczy nawet zagorzałych “mięsożerców”. Sycące, przyrządzone w jednym garnku i bez użycia bulionu flaki z boczniaka, zasmakują zwłaszcza miłośnikom treściwych zup.
Jako że danie nie jest ciężkie, ani kaloryczne, można je śmiało serwować nie tylko na obiad, ale i lekką kolację. Flaczki przygotowuje się bez dodatku ziemniaków czy makaronu, przez co posiłek jest naprawdę przystępny dla tych, którzy dbają o ilość spożywanych kalorii.
Flaki z boczniaka — prosty przepis na wyjątkowy posiłek
Prosta receptura wcale nie musi oznaczać nudy w kuchni. Dowodem na to jest przepis na flaczki z boczniaków. Zamiast tytułowych grzybów można z powodzeniem wykorzystać opieńki, a nawet kanie. Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Podane na talerzach flaczki, warto przyozdobić posiekaną natką pietruszki.