Aksamitna i wyrazista zupa krem z papryki. Smak, który przywraca uśmiech na twarzy
Kremowe zupy to czysta przyjemność jedzenia. Przepisem, który może wyjątkowo przypaść do gustu fanom aksamitnych dań jest zupa krem z papryki. Sposób jej wykonania nie jest oczywisty, dlatego dobrze trzymać się krok po kroku zaleceń z przepisu.
Składniki
Składniki na zupę z papryki
- 1 kg Papryka czerwona
- 1 sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Por
- 1 litr Bulion warzywny
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Maslo
- 1 łyżka Mielona papryka czerwona
- 0.5 Łyżeczka ostra papryka
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 3 Szczypty Pieprz
- 1 łyżka Świeży tymianek
- 60 ml Śmietana 18%
- 100 g Serek topiony
Przygotowanie
- 1
Nasz przepis na zupę krem z papryki jest tak naprawdę recepturą na zupę z pieczonej papryki, dlatego konieczny do jej wykonania będzie właśnie piekarnik. Rozgrzewamy go do 190 stopni Celsjusza, a kiedy temperatura rośnie bierzemy się za przygotowanie składników.
- 2
Dlaczego do zupy kremu z papryki wykorzystujemy to warzywo w kolorze czerwony, a nie żółtym czy zielonym? Ponieważ czerwona papryka ma najbardziej słodki, aromatyczny smak, a na dodatek intensywnie czerwona zupa wygląda wyjątkowo apetycznie. Paprykę dokładnie myjemy i wykładamy na blachę do pieczenia. W ciągu tego procesu, który potrwa około 45 minut kilka razy przekładamy paprykę – rotując jej ułożenie. Dzięki temu równomiernie się będzie to warzywo opiekać.
- 3
Po upłynięciu czasu przeznaczonego na pieczenie, wyjmujemy warzywa z piekarnika, przekładamy do miski, którą przykrywamy np. folią aluminiową i odstawiamy papryki do przestudzenia na kwadrans.
- 4
Po 15 minutach usuwamy z papryki skórkę, szypułkę, gniazda nasienne i nasiona, pozostawiając miąższ.
- 5
W kolejnym kroku bierzemy się za poszatkowanie na małą kostkę cebuli oraz pozbawionego łupin czosnku. Możemy także umyć i pokroić na cienkie plastry pora – wyłącznie jasnozieloną i białą część.
- 6
Stawiamy garnek na gazie i wlewamy do niego oliwę, na którą następnie wrzucamy na pięć minut cebulę i czosnek. Smażymy je mieszając drewnianą szpatułką i nie dopuszczając do zbrązowienia (będą miały wtedy gorzkawy smak).
- 7
Do garnka z cebulą i czosnkiem dokładamy dwie łyżki masła, a kiedy masło się roztopi, także kawałki pora. Wszystkie znajdujące się w garnku składniki smażymy przez kilka ładnych minut.
- 8
W oddzielnym garnku przygotowujemy litr bulionu warzywnego. Kiedy będzie już gorący, zalewamy nim garnek z przesmażonymi warzywami i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez pięć minut.
- 9
Do garnka z warzywami i bulionem dodajemy miąższ papryki a także wszystkie wymienione w przepisie przyprawy: paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz oraz świeży lub suszony tymianek.
- 10
Do gotującej się zupy dodajemy stopniowo porcje śmietankowego serka waniliowego, nie przestając mieszać zawartości garnka.
- 11
Kiedy serek się rozpuści, zdejmujemy zupę z gazu i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy.
- 12
Zupę krem z papryki możemy zjeść bez żadnych dodatków lub zrobić z myślą o niej grzanki. Mogą być to przesmażone na patelni kwadraciki pieczywa lub stostowane w tosterze i zapieczone z serem kawałki np. bagietki. Serem, który podkreśli smak zupy i doda jej wyrazistości będzie rokpol.
Przeczytaj także:
Zazwyczaj w przepisach na zupy kremy schemat jest podobny: warzywa, które mają stanowić bazę przepisu przesmaża się na patelni z oliwą lub olejem, a potem gotuje w bulionie warzywnym.
Na co zwracać uwagę robiąc zupę krem z papryki?
W przypadku zupy krem paprykowej trzeba się bardziej wysilić i dodatkowo wcześniej przygotować pieczoną paprykę. Pozwoli to pozbyć się dość twardej i trudnej w rozdrobnieniu skóry, sprawi także, że miąższ z papryki stanie się idealnie miękki i aksamitny.
Do zupy kremu z papryki najlepiej wykorzystać czerwoną paprykę. Dlaczego? Ponieważ jest ona najbardziej słodka (papryka zielona jest najbardziej wytrawna, a żółta pod względem słodyczy plasuje się pomiędzy czerwoną i zieloną).
Z czym i kiedy serwować zupę krem z papryki pieczonej?
Każda okazja jest ku temu odpowiednia. Warto ugotować tę zupę w sezonie na paprykę – wtedy będzie najsmaczniejsza i najbardziej łagodna dla kieszeni. Taka pozycja może stać się elementem bardziej eleganckiej zasiadanej biesiady – zupa robi duże wrażenie swoim wyglądem i smakiem.
Zupę krem z papryki można serwować z przygotowanymi wcześniej małymi sześciokątnymi grzankami lub z większymi stostowanymi kawałkami pieczywa, lub grzankami zapiekanymi z serem rokpol. Odpowiedni będzie także jako dodatek gotowy groszek ptysiowy.