Aksamitna i wyrazista zupa krem z papryki. Smak, który przywraca uśmiech na twarzy

Zupa krem z papryki
Źródło: Shutterstock/AS Foodstudio

Składniki

Składniki na zupę z papryki

  • 1 kg Papryka czerwona
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Por
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Maslo
  • 1 łyżka Mielona papryka czerwona
  • 0.5 Łyżeczka ostra papryka
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 3 Szczypty Pieprz
  • 1 łyżka Świeży tymianek
  • 60 ml Śmietana 18%
  • 100 g Serek topiony

Przygotowanie

  1. 1

    Nasz przepis na zupę krem z papryki jest tak naprawdę recepturą na zupę z pieczonej papryki, dlatego konieczny do jej wykonania będzie właśnie piekarnik. Rozgrzewamy go do 190 stopni Celsjusza, a kiedy temperatura rośnie bierzemy się za przygotowanie składników.

  2. 2

    Dlaczego do zupy kremu z papryki wykorzystujemy to warzywo w kolorze czerwony, a nie żółtym czy zielonym? Ponieważ czerwona papryka ma najbardziej słodki, aromatyczny smak, a na dodatek intensywnie czerwona zupa wygląda wyjątkowo apetycznie. Paprykę dokładnie myjemy i wykładamy na blachę do pieczenia. W ciągu tego procesu, który potrwa około 45 minut kilka razy przekładamy paprykę – rotując jej ułożenie. Dzięki temu równomiernie się będzie to warzywo opiekać.

  3. 3

    Po upłynięciu czasu przeznaczonego na pieczenie, wyjmujemy warzywa z piekarnika, przekładamy do miski, którą przykrywamy np. folią aluminiową i odstawiamy papryki do przestudzenia na kwadrans.

  4. 4

    Po 15 minutach usuwamy z papryki skórkę, szypułkę, gniazda nasienne i nasiona, pozostawiając miąższ.

  5. 5

    W kolejnym kroku bierzemy się za poszatkowanie na małą kostkę cebuli oraz pozbawionego łupin czosnku. Możemy także umyć i pokroić na cienkie plastry pora – wyłącznie jasnozieloną i białą część.

  6. 6

    Stawiamy garnek na gazie i wlewamy do niego oliwę, na którą następnie wrzucamy na pięć minut cebulę i czosnek. Smażymy je mieszając drewnianą szpatułką i nie dopuszczając do zbrązowienia (będą miały wtedy gorzkawy smak).

  7. 7

    Do garnka z cebulą i czosnkiem dokładamy dwie łyżki masła, a kiedy masło się roztopi, także kawałki pora. Wszystkie znajdujące się w garnku składniki smażymy przez kilka ładnych minut.

  8. 8

    W oddzielnym garnku przygotowujemy litr bulionu warzywnego. Kiedy będzie już gorący, zalewamy nim garnek z przesmażonymi warzywami i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez pięć minut.

  9. 9

    Do garnka z warzywami i bulionem dodajemy miąższ papryki a także wszystkie wymienione w przepisie przyprawy: paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz oraz świeży lub suszony tymianek.

  10. 10

    Do gotującej się zupy dodajemy stopniowo porcje śmietankowego serka waniliowego, nie przestając mieszać zawartości garnka.

  11. 11

    Kiedy serek się rozpuści, zdejmujemy zupę z gazu i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy.

  12. 12

    Zupę krem z papryki możemy zjeść bez żadnych dodatków lub zrobić z myślą o niej grzanki. Mogą być to przesmażone na patelni kwadraciki pieczywa lub stostowane w tosterze i zapieczone z serem kawałki np. bagietki. Serem, który podkreśli smak zupy i doda jej wyrazistości będzie rokpol.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też