Zupa pomidorowa bez koncentratu. Najlepszy przepis na ulubioną zupę Polaków

Zupa pomidorowa
Źródło: Shutterstock/Slawomir Fajer

Składniki

Zupa pomidorowa

  • 1 sztuka Cebula
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 1 ząbek Czosnek
  • Oliwa z oliwek
  • Śmietana
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • Bazylia suszona
  • 1 sztuka Marchew
  • Mielona papryka czerwona
  • Sól
  • Wędzona papryka
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywa.

  2. 2

    Marchew obierz ze skórki i pokrój ją na mniejsze kawałki.

  3. 3

    W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj paprykę słodką oraz wędzoną i bazylię. Przyprawy smaż przez chwilę, aby wydobyć ich aromat. Następnie dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, i duś warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut.

  4. 4

    Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory w puszcze i doprowadź zupę do wrzenia.

  5. 5

    W osobnym garnku zagotuj bulion warzywny, a następnie wlej wywar do naczynia z warzywami.

  6. 6

    Zupę pomidorową zblenduj na gładki krem.

  7. 7

    Śmietanę zahartuj i wlej do kremu pomidorowego.

     

    Zupę pomidorową serwuj z makaronem lub z ryżem. Zachęcamy, aby przyozdobić talerz kleksem śmietany i listkami świeżej bazylii. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też