Zupa pomidorowa bez koncentratu. Najlepszy przepis na ulubioną zupę Polaków
To nie lada wyzwanie znaleźć osobę, która nie lubi zupy pomidorowej. Ta tradycyjna, aromatyczna potrawa zachwyci twoje podniebienie. Zapomnij o gotowych bulionach z proszku — dziś pokażemy ci, jak samodzielnie przyrządzić ten wyśmienity rarytas. Pełne smaku pomidory, cebula, czosnek i zioła tworzą doskonały, harmonijny związek, który zagości w twoim jadłospisie na dłużej. Zaczynamy!
Składniki
Zupa pomidorowa
- 1 sztuka Cebula
- 1 litr Bulion warzywny
- 1 ząbek Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Śmietana
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- Bazylia suszona
- 1 sztuka Marchew
- Mielona papryka czerwona
- Sól
- Wędzona papryka
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywa.
- 2
Marchew obierz ze skórki i pokrój ją na mniejsze kawałki.
- 3
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj paprykę słodką oraz wędzoną i bazylię. Przyprawy smaż przez chwilę, aby wydobyć ich aromat. Następnie dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, i duś warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- 4
Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory w puszcze i doprowadź zupę do wrzenia.
- 5
W osobnym garnku zagotuj bulion warzywny, a następnie wlej wywar do naczynia z warzywami.
- 6
Zupę pomidorową zblenduj na gładki krem.
- 7
Śmietanę zahartuj i wlej do kremu pomidorowego.
Zupę pomidorową serwuj z makaronem lub z ryżem. Zachęcamy, aby przyozdobić talerz kleksem śmietany i listkami świeżej bazylii.
Zobacz także:
Zupa pomidorowa to potrawa, która często pojawia się na naszych stołach. Jeżeli jej smak już ci się przejadł i szukasz sposobu na “odczarowanie” dania, mamy dla ciebie rewelacyjny przepis. Co warte podkreślenia, do przyrządzenia aromatycznej pomidorowej, wcale nie nie będziesz musiał korzystać z koncentratu pomidorowego. W czym więc tkwi fenomen receptury?
Nie zawsze mamy dostęp do świeżych i dojrzałych warzyw, jednak nie oznacza to, że należy rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Zupa pomidorowa przygotowana z pomidorów z puszki to doskonała alternatywa, którą bez trudu możesz przyrządzić także poza sezonem. To rozwiązanie pozwala cieszyć się wyśmienitą zupą pomidorową o każdej porze roku. Podpowiadamy — gotowanie z pasją i sięganie po proste składniki, to klucz do kulinarnego sukcesu.
Zupa pomidorowa — jak ją przygotować? Praktyczne porady i wskazówki
Naszym sekretnym sposobem na wydobycie głębi aromatu z prezentowanej potrawy jest podsmażenie przypraw na oleju rzepakowym. Wysoka temperatura sprawia, że ich smak stanie się pełniejszy. Następnie do garnka trafiają także rozdrobnione warzywa, a po chwili duszenia, pomidory z puszki. Zupę pomidorową warto przyrządzić na domowym bulionie warzywnym lub ewentualnie skorzystać z wywaru przygotowanego z kostki rosołowej. Potrawę można także ugotować na bazie rosołu.
Zobacz także: Zupa ogórkowa w zupełnie nowej odsłonie. Tego składnika się nie spodziewasz
Składnikiem obowiązkowym, który musi znaleźć się w naszej zupie pomidorowej, jest oczywiście śmietana. Należy pamiętać, że trzeba ją odpowiednio zahartować, aby po połączeniu z wywarem nie uległa zważeniu. Jak tego dokonać? To nic trudnego! Chochelkę gorącego bulionu wlej do miseczki ze śmietaną, a po wymieszaniu składników, dodaj sporządzoną mieszankę do zupy pomidorowej.
Zupę pomidorową można serwować ze świeżym pieczywem, ryżem lub makaronem. Wybór dodatków jak zwykle rekomendujemy dopasować do osobistych preferencji smakowych. Polecamy również przyozdobić talerz, dodając na wierzch potrawy kleks śmietany lub kilka kropel smakowej oliwy z oliwek. Świetnym pomysłem będzie ponadto udekorowanie dania listkami świeżej bazylii, której zarówno smak, jak i aromat będą genialnym urozmaiceniem zupy pomidorowej.