Wyborny likier kokosowy przywołuje smak wakacji. Zrobisz go z 4 składników

Likier kokosowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Likier kokosowy

  • 500 ml Mleko skondensowane niesłodzone
  • 200 g Wiórki kokosowe
  • 500 ml Słodzone mleko skondensowane
  • 500 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Wiórki kokosowe wsyp do litrowego słoika. Następnie wlej do niego wódkę i szczelnie zamknij naczynie. Słoik pozostaw na co najmniej 7 dni w suchym i ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby każdego dnia energicznie wstrząsnąć słoikiem.

  2. 2

    Gdy upłynie wskazany czas, wyłóż sitko gazą i umieść je nad miską. Wlej przygotowany roztwór kokosowy na sito i starannie wyciśnij wiórki ze wchłoniętego alkoholu. Najlepszy efekt otrzymasz, wykonując tę czynność partiami. 

  3. 3

    Do miski wlej mleko skondensowane słodzone oraz niesłodzone. Składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej, a następnie ciągle mieszając, wlewaj stopniowo wódkę kokosową. 

  4. 4

    Gotowy likier kokosowy przelej do butelek i szczelnie zakręć. Trunek przechowuj w lodówce i serwuj schłodzony. Przelany do ozdobnych butelek stanowi oryginalny pomysł na prezent dla bliskich.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też