Cytrynówka na spirytusie z przepisu babci to niezawodna receptura. Musisz jej spróbować

Cytrynówka na spirytusie
Źródło: GettyImages

Składniki

Cytrynówka na spirytusie

  • 500 ml Spirytus
  • 10 sztuk Cytryna
  • 250 ml Wódka
  • 1 szklanki Woda
  • 260 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Cytryny starannie umyj, następnie sparz wrzątkiem i obierz owoce ze skóry.

  2. 2

    Obrane skórki z cytryn umieść w słoiku. Następnie zalej je porcją wódki i szczelnie zakręć. Naczynie odłóż w odpowiednio nasłonecznione miejsce, na czas ok. 48 godzin.

  3. 3

    Z obranych cytryn wyciśnij sok. Najprościej wykorzystać do tego celu wyciskarkę do cytrusów, ale czynność tę możesz także wykonać ręcznie.

  4. 4

    Do garnka wlej wodę, następnie wsyp cukier i zagotuj składniki. Gdy cukier się rozpuści, ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.

  5. 5

    Do 2-litrowego słoika wlej roztwór cukrowy, spirytus oraz sok wyciśnięty z cytryny. Składniki wymieszaj i podobnie odstaw w nasłonecznione miejsce na okres minimum 2 dni.

  6. 6

    Gdy upłynie wskazany czas, do alkoholowej mieszanki dodaj skórkę cytrynową i raz jeszcze umieść naczynie w nasłonecznionym miejscu na 2 dni. Po tym czasie przelej trunek przez sitko, a następnie rozlej klarowny alkohol do butelek.

     

    Cytrynówka na spirytusie przed podaniem powinna leżakować przez minimum 30 dni.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też