To ciasto Cię zachwyci! Kopiec kreta to fantastyczny łakoć, którego trzeba spróbować

Kopiec kreta
Źródło: GettyImages

Składniki

Kopiec kreta — ciasto czekoladowe

  • 3 łyżki Kakao
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna tortowa
  • 130 g Cukier
  • 5 sztuk Jajko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 290 g Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 125 ml Woda

Krem śmietankowy

  • 50 g Cukier puder
  • 50 g Gorzka czekolada
  • 750 ml Śmietanka 36%

Dodatkowo

  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 4 sztuki Banan

Przygotowanie

  1. 1

    Dno tortownicy o średnicy 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.

  3. 3

    Do garnka wlej olej rzepakowy oraz wodę, następnie wsyp kakao i dodaj 160 g cukru. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj składniki do chwili rozpuszczenia cukru i powstania jednolitej masy. Następnie ściągnij rondelek z kuchenki i pozostaw krem do całkowitego wystudzenia.

  4. 4

    Do miski wbij jajka i wsyp 130 g cukru. Ubijaj składniki mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Gdy powstanie jasna i puszysta masa, do puchu jajecznego wlej krem czekoladowy i wymieszaj komponenty za pomocą trzepaczki kuchennej. Na koniec wsyp do ciasta także mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Składniki starannie wymieszaj, a następnie przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. 5

    Ciasto czekoladowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 60 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij tortownicę z kuchenki i pozostaw wypiek do wystudzenia.

  6. 6

    Odetnij górną część ciasta czekoladowego. 

  7. 7

    Korzystając z małej łyżeczki, zrób wgłębienie w cieście na głębokość ok. 1 cm, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm. 

  8. 8

    Banany obierz ze skórki i wypełnij nimi przygotowane wcześniej wgłębienie. Następnie skrop owoce sokiem wyciśniętym z cytryny.

  9. 9

    Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  10. 10

    Śmietankę oraz cukier puder umieść w misce. Ubijaj składniki mikserem do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodaj wiórki czekoladowe i wymieszaj masę śmietanową za pomocą łyżki stołowej. 

  11. 11

    Krem śmietanowy wyłóż na ciasto czekoladowe, formując kształt kopczyka. Następnie odłożony wcześniej wierzch placka pokrusz w dłoniach i starannie posyp nim zewnętrzną część ciasta.

     

    Przed podaniem ciasto kopiec kreta należy schładzać w lodówce przez co najmniej 180 minut. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też