To ciasto Cię zachwyci! Kopiec kreta to fantastyczny łakoć, którego trzeba spróbować
Ciasto kopiec kreta to uniwersalny deser, który warto przyrządzić niezależnie od pory roku. Ułatwia to fakt, że wszystkie niezbędne składniki można zakupić w niemal każdym markecie. Niewątpliwym atutem jest także zjawiskowa prezencja deseru. Atrakcyjny wygląd sprawia, że kopiec kreta jest chętnie preparowany na wiele uroczystych okazji. Wypiek ten warto również wykonać w leniwe popołudnie, gdy marzysz o zjedzeniu smakowitego podwieczorku.
Składniki
Kopiec kreta — ciasto czekoladowe
- 3 łyżki Kakao
- 1.5 szklanki Mąka pszenna tortowa
- 130 g Cukier
- 5 sztuk Jajko
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 290 g Olej rzepakowy
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 125 ml Woda
Krem śmietankowy
- 50 g Cukier puder
- 50 g Gorzka czekolada
- 750 ml Śmietanka 36%
Dodatkowo
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 4 sztuki Banan
Przygotowanie
- 1
Dno tortownicy o średnicy 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.
- 3
Do garnka wlej olej rzepakowy oraz wodę, następnie wsyp kakao i dodaj 160 g cukru. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj składniki do chwili rozpuszczenia cukru i powstania jednolitej masy. Następnie ściągnij rondelek z kuchenki i pozostaw krem do całkowitego wystudzenia.
- 4
Do miski wbij jajka i wsyp 130 g cukru. Ubijaj składniki mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Gdy powstanie jasna i puszysta masa, do puchu jajecznego wlej krem czekoladowy i wymieszaj komponenty za pomocą trzepaczki kuchennej. Na koniec wsyp do ciasta także mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Składniki starannie wymieszaj, a następnie przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- 5
Ciasto czekoladowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 60 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij tortownicę z kuchenki i pozostaw wypiek do wystudzenia.
- 6
Odetnij górną część ciasta czekoladowego.
- 7
Korzystając z małej łyżeczki, zrób wgłębienie w cieście na głębokość ok. 1 cm, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm.
- 8
Banany obierz ze skórki i wypełnij nimi przygotowane wcześniej wgłębienie. Następnie skrop owoce sokiem wyciśniętym z cytryny.
- 9
Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- 10
Śmietankę oraz cukier puder umieść w misce. Ubijaj składniki mikserem do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodaj wiórki czekoladowe i wymieszaj masę śmietanową za pomocą łyżki stołowej.
- 11
Krem śmietanowy wyłóż na ciasto czekoladowe, formując kształt kopczyka. Następnie odłożony wcześniej wierzch placka pokrusz w dłoniach i starannie posyp nim zewnętrzną część ciasta.
Przed podaniem ciasto kopiec kreta należy schładzać w lodówce przez co najmniej 180 minut.
Zobacz także:
Kopiec kreta to charakterystyczny wypiek o unikalnym kształcie. Ciasto składa się z wilgotnego, kakaowego biszkoptu, aromatycznych bananów oraz kremowej masy śmietankowej z kawałkami czekolady. Łakoć ten uwielbiają szczególnie najmłodsi milusińscy, jednak także starsi domownicy nie mogą oprzeć się pokusie, gdy na stole pojawia się to wyśmienite ciasto. Koniecznie wypróbuj przepis na kopiec kreta i zachwyć swoich najbliższych oryginalnym i pysznym smakołykiem.
Zobacz także: Pani Walewska, królowa każdego przyjęcia. Ten wypiek stanie się twoim specjałem
Jak przygotować ciasto ptasie mleczko? Praktyczne wskazówki i porady
Ciasto kopiec kreta to wypiek, który ma swoją wierną rzeszę fanów. Wiele osób preferuje oryginalną wersję tej receptury, natomiast miłośnikom kuchennych eksperymentów prezentujemy kilka prostych do wprowadzenia modyfikacji. Kopiec kreta w przedstawionej przez nas recepturze wypełniony jest bananami. Jeżeli nie przepadasz za smakiem tych owoców, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać inne lubiane dary natury lub całkowicie zrezygnować z ich dodatku. Także krem śmietankowy można w łatwy sposób dopasować do osobistych preferencji smakowych. Zachęcamy, aby wzbogacić masę obfitą mieszanką bakalii — doskonale sprawdzą się orzechy laskowe, rodzynki, czy suszone śliwki.