Ciasto góra lodowa, które idealnie sprawdzi się na niedzielnym stole!
Ciasto góra lodowa to prosty w przygotowaniu łakoć, którego charakterystyczny wygląd zapiera dech w piersiach. Zaskakujący jest fakt, że ten nietypowy deser można przyrządzić bez użycia piekarnika. Sprawia to, że przyrządzenie staje się dziecinnie proste, a największą trudnością jest oczekiwanie, aż ciasto góra lodowa schłodzi się w lodówce. Ostatecznie wytrwałość zostanie wynagrodzona smakołykiem, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Ciasto góra lodowa — polewa
- 1 łyżka Kakao
- 210 g Mleko w proszku
- 125 ml Woda
- 80 g Cukier
- 200 g Masło
Masa budyniowa
- 200 g Masło
- 15 g Mąka pszenna
- 750 ml Mleko
- 2 sztuki Żółtko
- 120 g Cukier
- 2 opakowania Budyń śmietankowy bez cukru
Dodatkowo
- 20 sztuk Biszkopty
- 30 sztuk Herbatniki kakaowe
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować masę budyniową, do garnka wlej 2 szklanki mleka, a następnie dodaj cukier. Połóż rondelek na palniku o średniej mocy i doprowadź płyn do wrzenia.
- 2
W międzyczasie przygotuj mieszankę budyniową. Wlej do miski 1 szklankę mleka, dodaj mąkę pszenną, żółtka oraz proszki budyniowe. Składniki starannie wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej. Powstały płyn powinien być jednolitej konsystencji.
- 3
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika na minimalną i wlej przygotowany roztwór budyniowy. Składniki energicznie mieszaj, a gdy masa zgęstnieje, ściągnij naczynie z kuchenki. Budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej i pozostaw do wystudzenia. Pamiętaj, że krem powinien się studzić w temperaturze pokojowej — nie wkładaj go do lodówki, aby przyspieszyć ten proces.
- 4
Masło ubijaj mikserem, aby nabrało jasnej, puszystej konsystencji. Następnie dodawaj małymi porcjami przestudzony budyń, cały czas ubijając, do chwili połączenia składników.
- 5
Formę o wymiarach 21 × 25 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 6
Dno blaszki wyłóż herbatnikami kakaowymi, następnie równomiernie rozprowadź 2/3 kremu budyniowego i ułóż drugą warstwę herbatników. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem.
- 7
Okrągłe biszkopty przekrój na połowę i wbijaj je w krem budyniowy, jeden obok drugiego, tworząc równoległe rzędy. Następnie schowaj ciasto do lodówki.
- 8
Do garnka wlej 1/2 szklanki wody, dodaj masło oraz cukier i połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj całość do chwili rozpuszczenia składników, po czym ściągnij rondelek z palnika i dodaj mleko w proszku. Całość energicznie mieszaj, korzystając z trzepaczki kuchennej.
- 9
Masę podziel na 2 części w proporcji 1:2. Mniejszą porcję wymieszaj z kakao, aby powstał gładki krem czekoladowy.
- 10
Ciasto góra lodowa wyciągnij z lodówki i polewaj je naprzemiennie jasną i ciemną polewą, tak, aby zakryć równomiernie całą powierzchnię placka.
Wypiek schładzaj w lodówce przez minimum 120 minut. Po tym czasie ciasto góra lodowa jest gotowe do serwowania.
Zobacz także:
Niedzielne popołudnie to czas, który pragniemy spędzać w gronie najbliższych. Aby w pełni celebrować wspólne chwile, nie może zabraknąć rozkosznego deseru. Nie ulega wątpliwości, że ciasto góra lodowa to łakoć, który sprawi, że ten wyjątkowy czas na długo pozostanie w pamięci wszystkich zgromadzonych. Niebanalny smak oraz efektowna prezencja to połączenie, które zwiastuje niesamowite doznania kulinarne.
Zobacz także: Ekspresowe ciasto bananowe, które zrobisz w 5 minut. Koniecznie go spróbuj
Warto podkreślić, że ciasto góra lodowa to deser, którego przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom słodkich wypieków. Zamieszczona poniżej receptura została starannie i zrozumiale opisana, przechodząc przez wykonanie kroczek po kroczku. Z tego względu placek szczególnie chętnie wykonują osoby, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.