Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 Jajko
  • 1 łyżeczka Majonez
  • 0.5 Łyżeczka Musztarda
  • 100 g Szynka
  • 1 sztuka Rzodkiewka
  • 1 łyżka Szczypiorek
  • 1 łyżeczka Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo. Umieść je w garnku, zalej zimną wodą, dodaj odrobinę soli i doprowadź do wrzenia. Czas gotowania należy zacząć liczyć od momentu zagotowania się wody. Po 8 minutach jajka będą gotowe. Zalej je zimną wodą i odstaw na bok. Po chwili zdejmij skorupki i przekrój jajka na połówki. Wydrąż z nich żółtka, przełóż do oddzielnego naczynia i rozgnieć, używając widelca.

  2. 2

    Do miseczki z rozgniecionym żółtkiem dodaj drobno posiekany szczypiorek, pokrojoną szynkę, posiekaną natkę pietruszki oraz musztardę i majonez. Następnie dodaj również przyprawy: czarny pieprz mielony i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Przygotowany farsz umieść w połówkach wydrążonych wcześniej jaj. Jajka faszerowane szynką gotowe! Wierzch przekąski możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz pokrojonymi kawałkami rzodkiewki.

     

    Wypróbuj także przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Innym pomysłem na tę tradycyjną przekąskę wielkanocną, który może Cię zainteresować, są jajka faszerowane łososiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też