Smaczne i proste ciasto z budyniem, doskonałe do popołudniowej kawy

Ciasto z budyniem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z budyniem

  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 875 ml Mleko
  • 200 g Masło
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 700 g Truskawki
  • 300 g Mąka pszenna
  • 0.33 Szklanka Drobny cukier
  • 4 łyżki Cukier
  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.

  2. 2

    W misce umieść mąkę pszenną, sól, jajko, masło, proszek do pieczenia oraz drobny cukier do wypieków. Z wymienionych składników zagnieć ciasto ręcznie lub korzystając z robota kuchennego. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:5. Mniejszą część zawiń w kawałek folii spożywczej i umieść w zamrażarce. Większą porcję także zawiń w folię, po czym włóż ciasto do lodówki na co najmniej 60 minut. 

  3. 3

    Dno foremki o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  4. 4

    Schłodzone ciasto pokrój w plastry o grubości ok. 6 mm i ułóż kawałki na dnie formy. Ciasto wyrównaj za pomocą łyżki stołowej, tak, aby równomiernie pokrywało całą powierzchnię blaszki.

  5. 5

    Formę z kruchym ciastem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij wypiek z kuchenki.

  6. 6

    Do rondelka wlej 700 ml mleka, postaw naczynie na palniku o średniej mocy i zagotuj płyn. 

  7. 7

    W międzyczasie pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj cukier oraz proszek budyniowy. Starannie wymieszaj miksturę, aby składniki dokładnie się połączyły.

  8. 8

    Gdy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę budyniową i energicznie mieszaj roztwór do chwili powstania jednolitego kremu. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.

  9. 9

    Truskawki starannie umyj, osusz, a następnie wykrój szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki. Jeżeli owoce są bardzo soczyste, można posypać je niewielką porcją mąki ziemniaczanej.

  10. 10

    Na podpieczony spód wyłóż truskawki, a następnie równomiernie rozprowadź  w foremce masę budyniową. 

  11. 11

    Wyjmij umieszczone w zamrażarce ciasto i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, po czym rozłóż kruszonkę równomiernie na całej powierzchni ciasta.

  12. 12

    Ciasto z budyniem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 45 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw je do przestudzenia. Przed podaniem wypiek oprósz cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też