Smaczne i proste ciasto z budyniem, doskonałe do popołudniowej kawy
Ciasto z budyniem to szybki i prosty w wykonaniu deser, który fantastycznie urozmaici domowy jadłospis. Wypiek ten smakuje zniewalająco w towarzystwie popołudniowej kawy, jednak można go także serwować podczas wielu oficjalnych uroczystości. Kruche ciasto z budyniem przyrządzone zgodnie z opisaną poniżej recepturą wyróżnia dodatek truskawek, które sprawiają, że łakoć wychodzi nadzwyczaj lekki i orzeźwiający. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis i zachwyć swoich najbliższych idealnym deserem.
Składniki
Ciasto z budyniem
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 875 ml Mleko
- 200 g Masło
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
- 1 Szczypta Sól
- 700 g Truskawki
- 300 g Mąka pszenna
- 0.33 Szklanka Drobny cukier
- 4 łyżki Cukier
- 1 sztuka Jajko
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.
- 2
W misce umieść mąkę pszenną, sól, jajko, masło, proszek do pieczenia oraz drobny cukier do wypieków. Z wymienionych składników zagnieć ciasto ręcznie lub korzystając z robota kuchennego. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:5. Mniejszą część zawiń w kawałek folii spożywczej i umieść w zamrażarce. Większą porcję także zawiń w folię, po czym włóż ciasto do lodówki na co najmniej 60 minut.
- 3
Dno foremki o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 4
Schłodzone ciasto pokrój w plastry o grubości ok. 6 mm i ułóż kawałki na dnie formy. Ciasto wyrównaj za pomocą łyżki stołowej, tak, aby równomiernie pokrywało całą powierzchnię blaszki.
- 5
Formę z kruchym ciastem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij wypiek z kuchenki.
- 6
Do rondelka wlej 700 ml mleka, postaw naczynie na palniku o średniej mocy i zagotuj płyn.
- 7
W międzyczasie pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj cukier oraz proszek budyniowy. Starannie wymieszaj miksturę, aby składniki dokładnie się połączyły.
- 8
Gdy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę budyniową i energicznie mieszaj roztwór do chwili powstania jednolitego kremu. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.
- 9
Truskawki starannie umyj, osusz, a następnie wykrój szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki. Jeżeli owoce są bardzo soczyste, można posypać je niewielką porcją mąki ziemniaczanej.
- 10
Na podpieczony spód wyłóż truskawki, a następnie równomiernie rozprowadź w foremce masę budyniową.
- 11
Wyjmij umieszczone w zamrażarce ciasto i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, po czym rozłóż kruszonkę równomiernie na całej powierzchni ciasta.
- 12
Ciasto z budyniem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 45 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw je do przestudzenia. Przed podaniem wypiek oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także:
Ciasto z budyniem to łakoć, który przypadnie do gustu zarówno najmłodszym milusińskim, jak i starszym domownikom. Wypiek można wzbogacić w ulubione dodatki, dzięki czemu zyska on spersonalizowanego charakteru. Wystarczy poświęcić trochę czasu, aby stworzyć wyśmienite kruche ciasto z budyniem, które rozpieszcza podniebienie z każdym następnym kęsem.
Zobacz także: To ciasto Cię zachwyci! Kopiec kreta to fantastyczny łakoć, którego trzeba spróbować
Przygotowanie pysznego ciasta z budyniem należy rozpocząć od wykonania kruchego ciasta. To czynność, która nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom cukiernictwa. Wystarczy umieścić niezbędne składniki w misce, a następnie szybko zagnieć masę. Proces ten znacznie ułatwi wykorzystanie robota kuchennego. Następny krok polega na wykonaniu budyniu oraz przygotowaniu truskawek. W połączeniu z kruchym ciastem tworzą perfekcyjną kompozycję smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na końcu należy włożyć spreparowane ciasto z budyniem do piekarnika i już po niecałej godzinie rewelacyjny deser jest gotowy do zajadania.