Aromatyczne krewetki z grilla uświetnią niejedno spotkanie. Przepis jest bardzo prosty
Nie jest tajemnicą, że owoce morza wciąż postrzegane są jako dość egzotyczny produkt w naszej kuchni. Mimo że zwyczaj ich jedzenia pojawił się w naszym kraju niedawno, w bardzo szybkim tempie zyskują na popularności. Grillowane krewetki to przepis, którego nie możesz pominąć w tym sezonie. Nawet jeśli jesteś amatorem ich przyrządzania, jak i stałym zjadaczem, z pewnością pokochasz ich niebanalny smak w aromatycznej, lekko pikantnej marynacie.
Składniki
Krewetki z grilla
- 250 g Krewetki
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Miód
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Sztuka Papryczka chili
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Umyj krewetki pod bieżącą wodą, a następnie oczyść i wysusz je za pomocą ręcznika papierowego.
- 2
Papryczkę chili drobno posiekaj i wrzuć do większej miseczki (będziemy w niej później marynować krewetki). Dodaj do niej miód, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty wlej także sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Całość dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.
- 3
Przygotowane wcześniej krewetki umieść w miseczce z marynatą. Dokładnie je wymieszaj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
- 4
Długie wykałaczki namocz w wodzie i pozostaw na 5-10 minut. Po tym czasie marynowane krewetki nabij na namoczone wykałaczki.
- 5
Owoce morza smaż na rozgrzanym grillu z każdej strony, po ok. 3 minuty. Gotowe krewetki z grilla zmienią barwę z przezroczystej na apetyczny różowy kolor.
- 6
Krewetki z grilla podawaj skropione sokiem z cytryny.
Może zainteresować Cię także przepis na krewetki z czosnkiem.
Błyskawiczne w przygotowaniu krewetki z grilla idealnie sprawdzą się podczas mniej lub tych bardziej formalnych spotkań. Co więcej, owoce morza ściągnięte z rusztu charakteryzują się soczystym wnętrzem, natomiast zewnątrz pozostają doskonale chrupiące. Wyglądają i smakują rewelacyjnie, dlatego przepis na krewetki z grilla powinien zagościć w Twojej kuchni już dziś.
Przyrządzenie krewetek z grilla nie jest trudne. Można przygotować je na grillu węglowym, ale też gazowym, a w razie niepogody również na grillu elektrycznym. Ostatnia z wymienionych możliwości sprawia, że smakiem krewetek z grilla można cieszyć się nawet poza sezonem letnim, kiedy tylko najdzie ochota na chrupiące owoce morza, zdjęte z rusztu.
Jakie krewetki najlepiej sprawdzą się na grilla?
Zanim zaczniemy przygotowania, warto zastanowić się, jakie krewetki wybrać na grilla. Dostępne w sklepach są najczęściej te pozbawione ogonków, a w niektórych marketach możemy zaopatrzyć się także w krewetki z ogonkami lub te w pancerzach. Aby uzyskać najlepszy smak krewetek z grilla, warto zaopatrzyć się w okazy z ogonkami, ponieważ będą one miały bardziej intensywny smak i aromat.
Do przyrządzenia krewetek z grilla można wykorzystać także krewetki mrożone, jednak należy wówczas zwrócić uwagę na to, by nie były wcześniej gotowane. Następnym ważnym aspektem jest świeżość. Surowe krewetki powinny być jasnoszare, natomiast mrożone — różowo-pomarańczowe. Oznaką świadczącą o nieświeżości, czy nawet zepsuciu się krewetki jest czarna lub zielona głowa zwierzęcia.
Jak podawać krewetki z grilla?
Krewetki przygotowane na grillu można serwować jako przystawkę, przed podaniem dania głównego. W takim przypadku owoce morza polecamy wyłożyć na talerz, wraz ze świeżą bagietką, posmarowaną warstwą masła czosnkowego. Wykonane według poniższego przepisu krewetki z grilla będą doskonale pasować do sałatki przyrządzonej na bazie roszponki, pomidorków cherry i sera pleśniowego z dodatkiem dressingu miodowo-musztardowego.
Można także przygotować na grillu szaszłyki warzywne i skomponować z nimi pyszne danie główne, łącząc je z grillowanymi krewetkami. Sposobów na wykorzystanie krewet z grilla jest wiele, a jedynym ograniczającym czynnikiem, jest nasza wyobraźnia oraz produkty, którymi dysponujemy w danej chwili.