Aromatyczne krewetki z grilla uświetnią niejedno spotkanie. Przepis jest bardzo prosty

Krewetki z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Krewetki z grilla

  • 250 g Krewetki
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Miód
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Sztuka Papryczka chili
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj krewetki pod bieżącą wodą, a następnie oczyść i wysusz je za pomocą ręcznika papierowego.

  2. 2

    Papryczkę chili drobno posiekaj i wrzuć do większej miseczki (będziemy w niej później marynować krewetki). Dodaj do niej miód, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty wlej także sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Całość dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

  3. 3

    Przygotowane wcześniej krewetki umieść w miseczce z marynatą. Dokładnie je wymieszaj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

  4. 4

    Długie wykałaczki namocz w wodzie i pozostaw na 5-10 minut. Po tym czasie marynowane krewetki nabij na namoczone wykałaczki.

  5. 5

    Owoce morza smaż na rozgrzanym grillu z każdej strony, po ok. 3 minuty. Gotowe krewetki z grilla zmienią barwę z przezroczystej na apetyczny różowy kolor.

  6. 6

    Krewetki z grilla podawaj skropione sokiem z cytryny.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na krewetki z czosnkiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też