Zaskakujący i nieoczywisty stek z arbuza. Niezapomniane wrażenia gwarantowane
Stek z arbuza i grill? Dobrze czytacie! Co prawda, kiedy myślimy „grill” do głowy przychodzą inne skojarzenia: rodzinne spotkanie w ogrodzie, impreza wśród znajomych, rozpalone węgle i piekące się na ruszcie specjały: kiełbaski, karkówka, marynowane piesi z kurczaka, szaszłyki, grillowane warzywa: cukinia, bakłażan, ziemniaki, papryka, cebula. Dla niektórych grill to także bardziej wyszukane specjały: ser haloumi czy pieczony w sreberku ser camembert z żurawiną. A owoce? Czy można przygotować owoce z grilla?
Składniki
Składniki na steki z arbuza
- 4 kawałki Arbuz
- 0.5 Sztuka Cytryna
- 30 ml Sos sojowy
- 3 ząbki Czosnek
- 1 Szczypta Rozmaryn
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie steków z arbuza zaczynamy od wykonania marynaty. W tym celu łączymy sok wyciśnięty z połowy cytryny, sosu sojowego, oliwy, rozmarynu, soli, pieprzu i przeciśniętych przez praskę czosnku.
- 2
Pokrojone w trójkątne części o grubości mniej więcej dwóch centymetrów nacieramy bardzo dokładnie marynatą i zostawiamy do zamarynowania na około 30 minut.
- 3
Kawałki arbuza w marynacie umieszczamy na rozgrzanym grillu i pieczemy przez około 5 minut z każdej ze stron.
Przeczytaj także:
Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. I nie chodzi tutaj wcale o szaszłyki z kurczakiem i ananasem ale bardziej oryginalne danie. Nasza propozycja to przepis na niezwykle oryginalny… stek z arbuza. Kolor arbuza jest niezwykle apetyczny – wygląda zresztą jak surowy stek. Co zrobić, żeby smakował wyjątkowo?
Jak przyrządzić steka z arbuza?
Jeśli zastanawiacie się, jak to w ogóle możliwe, żeby owoc czy warzywo imitowały mięso – nie myślcie dłużej, tylko dajcie szansę tej potrawie. Zanim weźmiecie się za arbuza, możecie przetrzeć szlak przygotowując steka z kalafiora z jajkiem sadzonym i czarnuszką.
W przypadku arbuza kluczem do sukcesu jest odpowiednie wcześniejsze przygotowanie go do grillowania (lub smażenia, jeśli nie macie pod ręką grilla i dostępu do ogrodu). Pierwszy krok w przygotowaniu tego dania to zrobienie marynaty. Nie obawiajcie się – słodycz owocu zniknie pod wpływem sosu sojowego i w czasie grillowania.
Steki z arbuza potrzebują czasu, żeby się dobrze zgrillować (lub przesmażyć) – zajmie to około 5 minut z każdej ze stron na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni. Nie musicie się obawiać, że stek się za bardzo spiecze – zbyt brązową część można zawsze z łatwością odkroić lub zeskrobać.
Kiedy serwować steka z arbuza?
Najlepiej wykorzystać czas, kiedy owoce te są ogólnie dostępne i w przystępnej cenie. Ponieważ owoc ten ma być przygotowany na grillu, więc powinno być ciepło na dworze – wtedy najlepiej udają się plenerowe spotkania przy ruszcie. Arbuz nie musi być jedynym owocem wrzuconym na ruszt – może tam także trafić ananas, jabłko (uprażone razem z kaszanką i cebulą w pakiecikach zawiniętych w folię aluminiową). Steki z arbuza będą doskonałą propozycją dania przygotowanego dla wegetarian – jeśli macie takie osoby w rodzinie lub wśród gości zaproszonych na grilla. Na porcję potrawy skusić się jednak może każdy – także osoby na co dzień nie stroniące od mięsa.
Stek z arbuza można podać podczas grilla zorganizowanego bez specjalnej okazji, ale także wtedy, kiedy towarzyszy on spotkaniu z okazji urodzin, imienin czy rocznicy.
Z czym podawać steka z arbuza?
Jakie dodatki pasują do mięsnego steka wiadomo doskonale: pieczone ziemniaki, grillowne warzywa, sałatki z surówki. Z czym jednak jeść owoc, który w smaku udaje mięso? Możecie śmiało potraktować arbuza tymi samymi dodatkami, co inne grillowe dania. Do arbuza będą pasowały ziemniaki, ale także pieczony ser – od oscypka przez haloumi po camembert. Do dania możecie zaserwować zieloną sałatę z klasycznym sosem vinegret. Śmiało sięgnijcie także po grillowane szparagi, cukinię czy bakłażana. Z arbuzem doskonale wypada także ser feta, dlatego warto wypróbować połączenia tego owocu z sałatką grecką. Ciekawie stek z arbuza będzie także smakował z grillowanym batatem. To warzywo ma – podobnie jak arbuz – lekko słodkawy smak, jest miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Grillowany stek z arbuza można wykorzystać także później, kiedy już ostygnie i zrobić z niego warzywno-owocową sałatkę. Jak? Do mieszanki liści sałaty dodać pokrojone plastry pomarańczy, steka z arbuza, pokruszony ser feta, pokrojone na cząstki awokado i orzechy włoskie. Całość polewamy oliwą, solimy i pieprzymy do smaku. Sałatkę podajemy z kawałkiem bagietki.