Najlepszy przepis na pieczoną golonkę z piekarnika

Golonka z piekarnika
Źródło: GettyImages

Składniki

Golonka z piekarnika

  • 2 sztuki Golonka wieprzowa
  • 1 główka Czosnek
  • 2 sztuki Marchew
  • 2 sztuki Pietruszka
  • 3 litry Woda
  • 2 sztuki Cebula
  • 6 łyżek Sól
  • 2 łyżeczki Pieprz czarny ziarnisty
  • 8 sztuk Liście laurowe
  • 16 ziaren Ziele angielskie
  • 4 łyżki Musztarda
  • 1 łyżka Miód

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować solankę, do dużej miski wlej 1,5 l wody. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę, obraną i przekrojoną na ćwiartki cebulę, a także połowę główki czosnku. Następnie 4 liście laurowe, 1 łyżeczkę ziarenek pieprzu i 8 ziarenek ziela angielskiego, a dodatkowo 4 łyżki soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszaj, aż do momentu, kiedy sól ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Golonki zanurz w solance i odstaw na 48 godzin do lodówki.

  2. 2

    Zamarynowane mięso przełóż do czystego garnka i przygotuj ponownie taką samą marynatę z wykorzystaniem warzyw, przypraw i wody, tym razem dodając jedynie 1 łyżkę soli. 2 sztuki golonki szybko doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 165 st. C.

  4. 4

    Ugotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj starannie miód z musztardą i posmaruj nią dokładnie golonki. Całość piecz w nagrzanym piekarniku przez 2,5 godziny.

    Jeśli szukasz pomysłu na inny specjał mięsny, może zainteresować Cię także przepis na żeberka z grilla.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też