Grillowane warzywa, czyli idealny dodatek do mięsa

Grillowane warzywa
Źródło: GettyImages

Składniki

Grillowane warzywa

  • 1 sztuka Żółta papryka
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Cukinia zielona
  • Młode marchewki
  • Bataty

Marynata

  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 3 ząbki Czosnek
  • Rozmaryn
  • Bazylia
  • Tymianek
  • 2 łyżki Ocet balsamiczny
  • 6 łyżek Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Warzywa starannie umyj i przystąp do ich przygotowania na grilla. Z papryk usuń gniazda nasienne. Słodkie ziemniaki oraz cukinię pokrój w plastry, oczyszczone papryki w większe kawałki, a marchewkę rozdziel na 2 części, przecinając ją wzdłuż.

  2. 2

    W oddzielnym naczyniu połącz składniki na marynatę do grillowanych warzyw. Do większe miski dodawaj kolejno: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz mielony, sól oraz posiekane zioła — bazylię, tymianek i majeranek. Wszystko starannie wymieszaj.

  3. 3

    Do miski z gotową marynatą dodaj przygotowane wcześniej warzywa i wymieszaj całość tak, żeby każdy produkt został pokryty aromatyczną mieszanką. Następnie naczynie umieść w lodówce i zostaw do schłodzenia na ok. 3 godziny.

  4. 4

    Marynowane warzywa ułóż na grillu i smaż, aż staną się apetycznie rumiane i miękkie. Grillowane warzywa serwuj do dań z mięsem lub delektuj się ich smakiem w formie lekkiej przekąski.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczarki z grilla.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też