Doskonałe szparagi z grilla gotowe już w 20 minut!

Szparagi z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Szparagi z grilla

  • 1 pęczek Szparagi
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska
  • Parmezan starty

Przygotowanie

  1. 1

    Szparagi dokładnie umyj i osusz łodygi, wycierając je delikatnie do ręcznika papierowego. Następnie odłam końcówki — nie trzeba zastanawiać się, w którym miejscu należy to zrobić. Fragment złamie się sam, tam, gdzie powinien.

  2. 2

    Przygotowane szparagi posmaruj oliwą z oliwek i posyp czarnym pieprzem mielonym oraz solą morską.

  3. 3

    Doprawione warzywa umieść na grillu i smaż ok. 8 minut. Szparagi można także przygotować w domowych warunkach, na patelni grillowej lub w piekarniku — wtedy grilluj je w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut). Warzywa należy co jakiś czas obrócić na drugą stronę.

  4. 4

    Szparagi z grilla obłóż plastrami masła i posyp wiórkami tartego parmezanu. Serwuj na ciepło, zaraz po zdjęciu ich z rusztu.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczarki z grilla.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też