Doskonałe szparagi z grilla gotowe już w 20 minut!
Szparagi z grilla to idealny dodatek, który uzupełni grillowe specjały. Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste, a smak i możliwości zestawiania warzywa z innymi produktami — nieocenione. Szparagi z grilla można również przygotować jako szybki posiłek, np. dietetyczną kolację.
Składniki
Szparagi z grilla
- 1 pęczek Szparagi
- 2 łyżki Masło
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Pieprz czarny mielony
- Sól morska
- Parmezan starty
Przygotowanie
- 1
Szparagi dokładnie umyj i osusz łodygi, wycierając je delikatnie do ręcznika papierowego. Następnie odłam końcówki — nie trzeba zastanawiać się, w którym miejscu należy to zrobić. Fragment złamie się sam, tam, gdzie powinien.
- 2
Przygotowane szparagi posmaruj oliwą z oliwek i posyp czarnym pieprzem mielonym oraz solą morską.
- 3
Doprawione warzywa umieść na grillu i smaż ok. 8 minut. Szparagi można także przygotować w domowych warunkach, na patelni grillowej lub w piekarniku — wtedy grilluj je w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut). Warzywa należy co jakiś czas obrócić na drugą stronę.
- 4
Szparagi z grilla obłóż plastrami masła i posyp wiórkami tartego parmezanu. Serwuj na ciepło, zaraz po zdjęciu ich z rusztu.
Wypróbuj także przepis na pieczarki z grilla.
Szparagi z grilla to pyszna przekąska, która idealnie dopełni dania serwowane podczas ogrodowego barbecue. Aby je przygotować, wystarczy podążać za kilkoma prostymi punktami, które krok po kroku opisane zostały w poniższym przepisie.
Tajemnicą szparagów z grilla jest ich umiejętne doprawianie, a później, dopilnowanie właściwego czasu obróbki na grillu. Warzywa nasmarowane oliwą oraz oprószone solą i pieprzem mielonym, powinny smażyć się ok. 8 minut i być odwracane na drugą stronę, co krótką chwilę. Jeśli wszystkie wymogi zostaną uwzględnione, szparagi z grilla wyjdą nie tylko miękkie i wyraziste w smaku, ale i delikatnie, a nawet chrupiące z zewnątrz.
Wykorzystaj sezon na szparagi — przygotuj doskonałe szparagi z grilla
Sezon na szparagi rozpoczyna się w maju, niestety trwa bardzo krótko. Z tego względu warto skorzystać z tego czasu w 100% i przyrządzać szparagi na rozmaite sposoby. Okres ich królowania zbiega się z początkiem sezonu grillowego, dlatego bardzo dobrym pomysłem będzie przygotowanie doskonałej przystawki, w postaci szparagów z grilla.
Warzywa te posiadają rewelacyjny skład. Są bogactwem wielu cennych witamin (A, B, C, E i K) i składników mineralnych (zawierają m.in. żelazo, magnez, potas, cynk, selen i wapń). Dodatkowo szparagi są źródłem kwasu foliowego. Ze względu na smak, ale i cenne składniki, które oferują szparagi z grilla, warto wzbogacić w nie swój jadłospis i czerpać korzyści — zarówno dla zdrowia, jak i satysfakcji z jedzenia.
Jedną z propozycji na ich przyrządzenie jest przepis na szparagi z grilla. Nie wymaga on wysiłku ani wielu dodatkowych składników — do zrobienia szparagów z grilla, z poniższego przepisu potrzebne są jedynie wspomniane warzywa, odrobina oliwy z oliwek, podstawowe przyprawy i starty ser.
Z czym serwować szparagi z grilla?
Gotowe szparagi z grilla można podawać z wieloma smakołykami. Upieczone, wyjątkowo aromatyczne łodygi warzywa doskonale będą komponować się jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka, karkówki, a nawet filetu z łososia. Można zajadać się nimi oddzielnie, traktując jako lekką przekąskę. Wówczas warto przygotować domowy sos, który urozmaici smak szparagów z grilla, a dodatkowo podniesie kaloryczność posiłku, przez co warzywa mogą stać się jednym z wybranych posiłków, np. podwieczorkiem lub szybką kolacją.
Szparagi z grilla — przepis, który pozwoli na urozmaicenie grillowej uczty
Delikatnie chrupiące i apetycznie prezentujące się szparagi z grilla usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagających pasjonatów jedzenia. Podstawową wersję przekąski można skropić sosem balsamicznym lub podawać z plastrami masła. Smacznym dodatkiem, zawartym w przepisie jest starty parmezan. Dobrym pomysłem będzie również owinięcie łodyg plasterkiem boczku lub szynką parmeńską, które jeszcze bardziej podkreślą smak tego grillowego specjału.