Szparagi z piekarnika, czyli wiosna na talerzu. Najlepszy przepis na warzywa sezonowe

Szparagi z piekarnika
Źródło: Shutterstock/sweet marshmallow

Składniki

Szparagi z piekarnika

  • 500 g Zielone szparagi
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie umyj szparagi, a następnie je osusz i pozbądź się zdrewniałych końcówek. Można je odłamać lub odciąć nożem. 

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C.

  3. 3

    Przygotowane zielone szparagi włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek i dopraw wedle uznania, dodając czarny pieprz mielony oraz sól. Całość wymieszaj, aby przyprawy i oliwa otoczyły szparagi. 

  4. 4

    Gdy piekarnik się nagrzeje, umieść w nim naczynie ze szparagami i piecz przez 10 minut. Gotową przekąskę podawaj z odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też