Babeczki jajeczne — idealny posiłek dla dziecka

Babeczki jajeczne
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki jajeczne

  • 3 Jajko
  • 1.5 łyżka Groszek
  • 1.5 łyżka Kukurydza
  • 1 gałązka Szczypiorek
  • 2 plastry Szynka
  • 1 kromka Chleb bezglutenowy
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 2 plastry Ser żółty

Przygotowanie

  1. 1

    Rozpocznij od przygotowania foremek na muffinki — najlepiej sprawdzą się silikonowe, które wystarczy delikatnie natłuścić olejem, ale możesz również użyć tych metalowych, uzupełniając je dodatkowo papilotkami. Od razu rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, ustawiając tryb z termoobiegiem. Przygotowanie masy na babeczki jajeczne zajmie Ci dosłownie chwilę.

  2. 2

    Pokrusz chleb i wsyp go na dno każdej foremki Groszek i kukurydzę umieść na pokruszonym chlebie. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, szczyptę pieprzu i drobno posiekany szczypiorek. Pokrój szynkę oraz ser i wrzuć do masy jajecznej, a następnie starannie wymieszaj wymienione składniki. 

  3. 3

    Każdą foremkę zalej do pełna przygotowaną masą jajeczną. Babeczki jajeczne wystarczy umieścić w piekarniku na 20 minut, a po tym czasie będą gotowe do wyciągnięcia. Upieczone muffinki nieco opadną, jednak nie należy się tym przejmować — to normalne zjawisko.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na muffinki z borówkami bez cukru.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też