Muffinki z borówkami bez cukru
Pyszne babeczki nadziane owocową niespodzianką. Zobacz, jak przygotować doskonałe muffinki z borówkami.
Składniki
- 0.5 Szklanka Borówki
- 1 szklanki Mąka orkiszowa
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 0.5 Szklanka Amarantus ekspandowany
- 1 sztuka Banan
- 1 Jajko
- 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
- 2 łyżki Rodzynki
- 2 szczypty Mielony cynamon
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 2
Zagotuj wodę i zalej nią 2 łyżki rodzynek.
- 3
Przygotuj większą miskę, w której połącz mąkę, proszek do pieczenia z sodą oczyszczoną oraz cynamon i amarantus. Dokładnie wymieszaj suche składniki.
REKLAMA - 4
Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się dojrzały, słodki owoc. Pulpę z banana połącz z rozkłóconym jajkiem, olejem rzepakowym i odcedzonymi rodzynkami. Składniki dodaj do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj powstałe ciasto.
- 5
Ciasto na muffinki z borówkami nałóż do silikonowych foremek, jednak nie do samego końca, gdyż babeczki będą rosnąć w trakcie pieczenia. Na wierzch połóż kilka borówek i wciśnij je delikatnie do środka foremki.
- 6
Muffinki z borówkami piecz ok. 20 minut z funkcją termoobiegu.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.
Zobacz także: