Muffinki z borówkami bez cukru

Muffinki z borówkami bez cukru
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 0.5 Szklanka Borówki
  • 1 szklanki Mąka orkiszowa
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.5 Szklanka Amarantus ekspandowany
  • 1 sztuka Banan
  • 1 Jajko
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Rodzynki
  • 2 szczypty Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Zagotuj wodę i zalej nią 2 łyżki rodzynek.

  3. 3

    Przygotuj większą miskę, w której połącz mąkę, proszek do pieczenia z sodą oczyszczoną oraz cynamon i amarantus. Dokładnie wymieszaj suche składniki.

  4. 4

    Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się dojrzały, słodki owoc. Pulpę z banana połącz z rozkłóconym jajkiem, olejem rzepakowym i odcedzonymi rodzynkami. Składniki dodaj do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj powstałe ciasto.

  5. 5

    Ciasto na muffinki z borówkami nałóż do silikonowych foremek, jednak nie do samego końca, gdyż babeczki będą rosnąć w trakcie pieczenia. Na wierzch połóż kilka borówek i wciśnij je delikatnie do środka foremki.

  6. 6

    Muffinki z borówkami piecz ok. 20 minut z funkcją termoobiegu.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też