Tarta z wiśniami to przepis na udany dzień. Zobacz, jakie to proste

Tarta z wiśniami
Źródło: Shutterstock

Składniki

Ciasto kruche:

  • 200 g Mąka pszenna
  • 120 g Cukier
  • 80 g Zimne masło
  • 20 g Smalec
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1 Szczypta Sól

Nadzienie z wiśni:

  • 2 kg Wiśnie
  • 180 g Cukier
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy

Dodatkowo:

  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto kruche: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Zrób wgłębienie w mące i wbij żółtka. Dodaj sól oraz cukier. Masło i smalec pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na czas przygotowania wiśni.

  2. 2

    Nadzienie: Wiśnie umyj w zimnej wodzie, wyrzuć uszkodzone lub zepsute owoce. Wyjmij pestki i przełóż wiśnie na sito, odcedź (sok nie będzie potrzebny - możesz zrobić z niego kompot). Odcedzone wiśnie przełóż do rondla. Dodaj cukier i duś na małym ogniu, do czasu, aż owoce przybiorą postać dżemu. Dodaj budynie, wymieszaj i wystudź.

  3. 3

    Składanie tarty: Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Brzegi oraz dno foremki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 3 części, jedną z nich odłóż do lodówki. Pozostałym ciastem wyklej foremkę. Na ciasto wyłóż przygotowane wiśnie. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, wytnij paski i udekoruj wierzch tarty.

  4. 4

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też