Tarta z wiśniami to przepis na udany dzień. Zobacz, jakie to proste
Tarta z wiśniami na kruchym spodzie to doskonały deser na leniwe popołudnie przy dobrej kawie. Tarta z wiśniami to wypiek, który zaskoczy nie tylko domowników, ale i gości. Ciasto wygląda zachęcająco, a jeszcze lepiej smakuje. Uwaga, tarta przygotowana z tego przepisu na stałe wejdzie do domowego menu. Zobacz, jak przygotować niesamowitą tartę wiśniową.
Składniki
Ciasto kruche:
- 200 g Mąka pszenna
- 120 g Cukier
- 80 g Zimne masło
- 20 g Smalec
- 2 sztuki Żółtko
- 1 Szczypta Sól
Nadzienie z wiśni:
- 2 kg Wiśnie
- 180 g Cukier
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
Dodatkowo:
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Ciasto kruche: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Zrób wgłębienie w mące i wbij żółtka. Dodaj sól oraz cukier. Masło i smalec pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na czas przygotowania wiśni.
- 2
Nadzienie: Wiśnie umyj w zimnej wodzie, wyrzuć uszkodzone lub zepsute owoce. Wyjmij pestki i przełóż wiśnie na sito, odcedź (sok nie będzie potrzebny - możesz zrobić z niego kompot). Odcedzone wiśnie przełóż do rondla. Dodaj cukier i duś na małym ogniu, do czasu, aż owoce przybiorą postać dżemu. Dodaj budynie, wymieszaj i wystudź.
- 3
Składanie tarty: Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Brzegi oraz dno foremki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 3 części, jedną z nich odłóż do lodówki. Pozostałym ciastem wyklej foremkę. Na ciasto wyłóż przygotowane wiśnie. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, wytnij paski i udekoruj wierzch tarty.
- 4
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Wyjmij, wystudź.
Zobacz także:
Jak zrobić dobre kruche ciasto?
Ciasto jest smaczne i kruche o ile trzymasz się sprawdzonych zasad przygotowania. Oto kilka wskazówek, które pozwolą ci cieszyć się znakomitym smakiem kruchego ciasta. Po pierwsze do ciasta kruchego nie dodajemy margaryny, a prawdziwe masło (przynajmniej 82% tłuszczu). Masło musi być zimne. Po drugie do ciasta trzeba dodać trochę smalcu, bo to ten składnik nadaje kruchość. Tak jak w przypadku masła, smalec musi być zimny. Ciasto kruche zagniatamy szybko i sprawnie. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy połączyć składniki. Ciasto należy odłożyć do lodówki tak, aby odpoczęło. Można to zrobić na dwa sposoby. Owinąć całość folią spożywczą lub wyłożyć przygotowaną formę ciastem i dopiero odstawić do lodówki. Wyłożyć ciastem foremkę i odstawić do lodówki. Drugi sposób pozwala na szybsze schłodzenie ciasta.
Jak przechowywać tartę wiśniową?
Tarta wiśniowa jest tak pyszna, że rzadko zostaje na drugi dzień, ale gdy się tak stanie wstaw ciasto do lodówki. Wcześniej przykryj je folią aluminiową lub spożywczą tak, aby nie chłonęła “lodówkowych” zapachów. Tarta z wiśniami nie nadaje się do mrożenia.
Jakie wiśnie do tarty?
Do tarty wiśniowej najbardziej nadają się wiśnie czarne, czyli odmiana o ciemnej barwie i ciemnym soku. Niestety dobrej tarty z wiśniami nie zrobisz z mrożonych wiśni ani odmiany o nazwie szklanka. Do tarty dodaj zdrowe i świeże owoce, koniecznie wyjmij pestki i pozbądź się soku.