Tarta z jabłkami i kruszonką, smaczna i prosta w przygotowaniu

Tarta z jabłkami
Źródło: Shutterstock

Składniki

Kruche ciasto:

  • 180 g Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 1 łyżka Smalec
  • 80 g Zimne masło
  • 1 łyżeczka Cukier puder
  • 1 Szczypta Sól

Nadzienie jabłkowe:

  • 2 kg Jabłko
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 3 łyżeczki Cukier
  • 1 łyżka Masło

Kruszonka:

  • 100 g Masło
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 sztuka Żółtko
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżeczka Cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i cukier puder, wymieszaj. Z przygotowanych składników usyp kopiec, na środku zrób wgłębienie i wbij jajko i żółtko. Za pomocą noża pokrój masło i smalec w kostkę. Wszystko zagnieć, tak aby składniki połączyły się. Przygotuj foremkę do pieczenia tart. Dno oraz boki wysmaruj masłem. Przygotowanym ciastem wyklej foremkę. Dno nakłuj widelcem. Odstaw ciasto do lodówki.

  2. 2

    Nadzienie z jabłek: Jabłka umyj w zimnej wodzie, obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Pokrój jabłka w grubą kostkę. Do rondla dodaj masło, podgrzej i wsyp pokrojone jabłka. Wymieszaj, dodaj cynamon oraz cukier. Całość smaż przez 2 minuty. Wystudź.

  3. 3

    Kruszonka: Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę cukru waniliowego oraz biały cukier i wymieszaj. Zrób wgłębienie i wbij żółtko. Zimne masło pokrój w grubą kostkę i dodaj do mąki. Delikatnie, ale szybko rozcieraj masło z mąką, tak aby powstały luźne okruchy.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do 170 stopni.

  5. 5

    Wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż na nim przygotowane jabłka. Całość posyp przygotowaną kruszonką.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też