Zupa rybna Magdy Gessler to prawdziwy rarytas. Przepis jest prosty
Prawdziwa zupa rybna kojarzy się z sezonem letnim, spędzanym nad morzem. Poniższy przepis umożliwia jednak przygotowanie tego smakołyku nawet w domowym zaciszu. Zupa rybna z przepisu Magdy Gessler jest rewelacyjna w smaku i niezwykle pożywna, a dzięki dodaniu pikantnych przypraw także rozgrzewająca, przez co nadaje się również na danie, które ogrzeje Cię zimą.
Składniki
Zupa rybna
- 1.5 litr Bulion warzywny
- 600 g Filet rybny
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 60 ml Mleko
- 20 g Koncentrat pomidorowy
- 20 g Masło klarowane
- 10 ml Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Por
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Pomidor
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Natka pietruszki
- 2 sztuki Liście laurowe
- 5 ziaren Ziele angielskie
- 0.5 Łyżeczka Chili mielone
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Warzywa starannie umyj. Pora pokrój w półksiężyce. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 2
Na patelni o grubym dnie rozgrzej 10 g masła klarowanego z dodatkiem 10 ml oliwy. Następnie dodaj cebulę i smaż do momentu, aż stanie się apetycznie rumiana, po czym dodaj pokrojonego wcześniej pora i smaż jeszcze przez ok. 3 minuty.
- 3
Na patelnię dodaj starte warzywa i smaż przez kolejne 5 minut.
- 4
W garnku zagotuj bulion wraz z usmażonymi warzywami. Dodaj pomidora obranego ze skórki i przecier pomidorowy. Gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.
- 5
Filety rybne pozbaw skóry i ewentualnych ości. Wybrane produkty pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Następnie kawałki ryby obtocz w mące i smaż na patelni rozgrzanej z pozostałą ilością masła klarowanego.
- 6
Usmażone filety rybne dodaj do garnka z przygotowaną zupą. Całość gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- 7
Gotową zupę rybną podawaj posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki. Zupa doskonale smakuje serwowana z ziemniakami lub kromkami pieczywa – świeżymi bądź w postaci chrupiących grzanek.
Może zainteresować Cię także przepis na Bouillabaisse — francuską zupę rybną.
Zupa rybna to doskonała alternatywa dla panierowanej ryby smażonej na patelni. Posiłek może często gościć w domach osób dbających o zdrowie — dzięki obfitości warzyw i bogatych w cenne składniki odżywcze ryb jest doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Jeśli jesteś fanem rybnych specjałów, koniecznie wypróbuj przepis na zupę rybną.
Zupa rybna — podstawą przepisu są świeże produkty. Jak rozpoznać świeżą rybę?
Jednym z najważniejszych kryteriów, jakimi należy kierować się podczas kupowania produktów, niezbędnych do przygotowania prawdziwej zupy rybnej, jest świeżość i jakość ryb. Polacy mieszkający blisko wybrzeża Bałtyku mają ułatwione zadanie i możliwość zakupu świeżo złowionej ryby. Z kolei mieszkańcy południowych regionów Polski mogą zaopatrzyć się w ryby w większości sklepów spożywczych, jednak warto wówczas pamiętać o właściwym przechowywaniu i dacie przydatności do spożycia.
Jak rozpoznać, że ryba jest świeża? Wskazówką przy dokonywaniu wyboru w pierwszej kolejności powinny być rybie oczy, które muszą być przejrzyste. Inną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, są skrzela, które w przypadku świeżej ryby powinny posiadać czerwony kolor. Oczywistymi elementami, które powiedzą nam wiele o świeżości ryby, są jej zapach (te w złym stanie wydzielają niezwykle intensywną i nieprzyjemną woń) oraz skóra, która nie może odrywać się łatwo od mięsa i łusek.
Jakie ryby nadają się do przygotowania prawdziwej zupy rybnej z przepisu Magdy Gessler?
Świetnym wyborem do przygotowania prawdziwej zupy rybnej będzie łosoś, szczupak, dorsz, pstrąg oraz halibut. Śledzie i makrele nie są preferowane z uwagi na dużą zawartość tłuszczu i twardą strukturę. Warto także zrezygnować z tuńczyka — jest to ryba, która szybko wysycha.