Zupa rybna Magdy Gessler to prawdziwy rarytas. Przepis jest prosty

Zupa rybna Magdy Gessler
Źródło: StockFood

Składniki

Zupa rybna

  • 1.5 litr Bulion warzywny
  • 600 g Filet rybny
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 60 ml Mleko
  • 20 g Koncentrat pomidorowy
  • 20 g Masło klarowane
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Por
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Natka pietruszki
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 5 ziaren Ziele angielskie
  • 0.5 Łyżeczka Chili mielone
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Warzywa starannie umyj. Pora pokrój w półksiężyce. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  2. 2

    Na patelni o grubym dnie rozgrzej 10 g masła klarowanego z dodatkiem 10 ml oliwy. Następnie dodaj cebulę i smaż do momentu, aż stanie się apetycznie rumiana, po czym dodaj pokrojonego wcześniej pora i smaż jeszcze przez ok. 3 minuty.

  3. 3

    Na patelnię dodaj starte warzywa i smaż przez kolejne 5 minut.

  4. 4

    W garnku zagotuj bulion wraz z usmażonymi warzywami. Dodaj pomidora obranego ze skórki i przecier pomidorowy. Gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.

  5. 5

    Filety rybne pozbaw skóry i ewentualnych ości. Wybrane produkty pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Następnie kawałki ryby obtocz w mące i smaż na patelni rozgrzanej z pozostałą ilością masła klarowanego.

  6. 6

    Usmażone filety rybne dodaj do garnka z przygotowaną zupą. Całość gotuj jeszcze przez 2 minuty.

  7. 7

    Gotową zupę rybną podawaj posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki. Zupa doskonale smakuje serwowana z ziemniakami lub kromkami pieczywa – świeżymi bądź w postaci chrupiących grzanek.

    Może zainteresować Cię także przepis na Bouillabaisse — francuską zupę rybną.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też