Rogaliki krucho drożdżowe — bajeczny deser z przepisu babci

Rogaliki krucho drożdżowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Rogaliki krucho drożdżowe

  • 200 g Masło
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 500 g Mąka pszenna
  • 40 g Świeże drożdże
  • 0.75 Szklanka Śmietana 18%

Nadzienie rogalików krucho drożdżowych

  • 2 łyżki Cukier puder
  • 160 g Marmolada

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski dodaj lekko podgrzaną śmietanę (wystarczy zanurzyć na chwilę szklankę ze śmietaną w ciepłej wodzie), świeże drożdże (lub niepełne 2 opakowania drożdży instant) oraz cukier puder. Składniki na zaczyn mieszaj, aż do połączenia się produktów w gładką masę. Naczynie z zaczynem owiń starannie folią spożywczą i przełóż na bok, najlepiej w ciepłe miejsce. Masa powinna odczekać w takiej formie przynajmniej 20 minut.

  2. 2

    Do dużego naczynia wsyp 0,5 kg mąki pszennej, dodaj miękkie masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Składniki dobrze ze sobą wymieszaj, po czym przystąp do wyrabiania ciasta. Możesz zrobić to ręcznie, bądź wyrabiać ciasto drożdżowe za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem.

  3. 3

    Jednolite ciasto drożdżowe umieść na blacie obsypanym mąką pszenną i wyrabiając ciasto rękoma, uformuj z masy kulę. Owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na 60 minut. 

  4. 4

    Schłodzone i lekko wyrośnięte ciasto podziel na 4 kawałki. 3 porcje przykryj ściereczką, a jedną rozwałkuj na cienki placek. Należy wykroić z niego 8 trójkątnych kawałków i ponownie je rozwałkować. Na przygotowane porcje ciasta drożdżowego (w najszerszym punkcie) nakładaj po niepełnej łyżeczce twardej marmolady, bądź innego preferowanego nadzienia i zawijaj rogaliki, rozpoczynając od szerokiego miejsca. Końcówki rogalików krucho drożdżowych przybliż do siebie, z kolei zakończenia zawijaj na spód ciastek. Kontynuuj opisane czynności według podanego schematu, aż do wyczerpania ciasta drożdżowego. 

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając tryb góra-dół.

  6. 6

    Gotowe rogaliki krucho drożdżowe układaj na blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów między kolejnymi sztukami.

  7. 7

    Rogaliki krucho drożdżowe babci piecz ok. 18 minut. Po wskazanym czasie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Kontynuuj pieczenie, wykładając na blaszkę kolejne partie rogalików. 

  8. 8

    Upieczone rogaliki krucho drożdżowe udekoruj wedle własnego pomysłu — posypując wypiek cukrem pudrem lub polewając rogaliki samodzielnie przygotowanym lukrem.

    Może zainteresować Cię także przepis na mini croissanty z kremem czekoladowym.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też