Pierogi z kimchi — wyborne spotkanie kultowych smaków
Pierogi z kimchi to fuzja tradycyjnej kuchni polskiej ze smakami orientu. To absolutnie wyjątkowe danie, którego grono miłośników stale się powiększa. Przygotowanie proponowanej potrawy jest więc niepowtarzalną okazją do odkrycia nieznanych i nieoczywistych połączeń smakowych. Pierogi z kimchi to perfekcyjna propozycja dla każdego, kto docenia innowacje w kuchni.
Składniki
Pierogi z kimchi — farsz
- 200 g Kimchi
- 0.5 Sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżka Starty imbir
- 2 łyżki Olej sezamowy
- 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 Szczypta Sól
- 4 łyżki Sos sojowy
- 1 łyżeczka Cukier
- 500 g Kasza jaglana
- 0.5 Pęczek Cebula dymka
Ciasto na pierogi
- 2 łyżki Olej roślinny
- 500 g Mąka pszenna
- 250 g Wrzątek
Sos
- 1 łyżeczka Ocet winny
- 1 łyżka Woda
- 1 łyżka Sos sojowy
- 0.5 Łyżeczka Cukier
Przygotowanie
- 1
Czosnek oraz cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa.
- 2
Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- 3
Dymkę opłucz i drobno posiekaj.
- 4
Kimchi odsącz z zalewy i drobno posiekaj.
- 5
Do miski wsyp kaszę gryczaną, czosnek, cebulę, imbir, dymkę, olej sezamowy, sos sojowy, cukier oraz kimchi. Składniki starannie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 6
Aby przygotować ciasto na pierogi, mąkę pszenną zalej ciepłą wodą i zagniataj do chwili otrzymania gładkiego ciasta. Następnie dodaj olej rzepakowy i kontynuuj zagniatanie.
- 7
Ciasto rozwałkuj na stolnicy, posypanej mąką pszenną. Następnie wykrawaj okręgi o średnicy ok. 12 cm. Na każdym kole połóż porcję farszu i sklej końcówki ciasta na kształt muszelki.
- 8
W garnku zagotuj wodę i ustaw na nim parownik wyłożony kawałkiem papieru do pieczenia. Włóż do naczynia pierogi z kimchi, tak, aby się nie dotykały. Gotuj kluski przez ok. 10 minut.
- 9
W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą ocet winny, wodę, sos sojowy oraz cukier. Gotowe pierogi z kimchi serwuj polane sosem.
Zobacz także:
Pierogi to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. Delikatne kluski po brzegi wypełnione aromatycznym farszem są głęboko zakorzenione w słowiańskiej tradycji. Kimchi, to z kolei popisowe danie koreańskiej kuchni. Kiszona kapusta z aromatycznymi przyprawami i pikantnym chilli zyskała już popularność niemal na całym świecie. Łącząc dwa wspomniane tradycyjne składniki, otrzymasz nietuzinkowy duet, który zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych znawców kulinarnych.
Zobacz także: Pierożki z jajecznym farszem — nietuzinkowa przekąska, która uświetni niejedno spotkanie
Jak przygotować pierogi z kimchi? Praktyczne porady i wskazówki
W pierwszej kolejności należy przygotować nadzienie. Kimchi rewelacyjnie komponuje się z kaszą gryczaną, imbirem, czosnkiem oraz cebulą i właśnie te dodatki rekomendujemy wykorzystać do zrobienia dania. Aby wzmocnić smak potrawy, warto pamiętać także o odpowiedniej mieszance przypraw. Zalecamy użycie sosu sojowego, czarnego pieprzu mielonego, soli oraz odrobiny cukru. Wyrazistości potrawie nada także porcja trawy cytrynowej lub soku z limonki.
Kolejnym krokiem jest sporządzenie ciasta na pierogi. Aby masa stała się pikantniejsza, dodaj do niej symboliczną porcję soku z kiszonej kapusty. Gdy ciasto na pierogi z kimchi stanie się miękkie i elastyczne, rozwałkuj je na cienkie płaty, a następnie wykrawaj z masy koła o równej średnicy. Czynność tę można wykonać za pomocą szklanki. Na każdą porcję ciasta nałóż łyżkę nadzienia i starannie sklej boki klusek, tworząc charakterystyczne falbanki. Teraz pozostaje już tylko wrzucić smakołyk do wrzątku lub ugotować danie w parownicy. Pierogi z kimchi najlepiej smakują w towarzystwie sosu. Składniki oraz sposób na jego wykonanie, znajdziesz w powyższym przepisie.