Pierogi z kimchi — wyborne spotkanie kultowych smaków

Pierogi z kimchi
Źródło: Shutterstock/Yousuk Yang

Składniki

Pierogi z kimchi — farsz

  • 200 g Kimchi
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Starty imbir
  • 2 łyżki Olej sezamowy
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 Szczypta Sól
  • 4 łyżki Sos sojowy
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 500 g Kasza jaglana
  • 0.5 Pęczek Cebula dymka

Ciasto na pierogi

  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 500 g Mąka pszenna
  • 250 g Wrzątek

Sos

  • 1 łyżeczka Ocet winny
  • 1 łyżka Woda
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 0.5 Łyżeczka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek oraz cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa.

  2. 2

    Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  3. 3

    Dymkę opłucz i drobno posiekaj.

  4. 4

    Kimchi odsącz z zalewy i drobno posiekaj.

  5. 5

    Do miski wsyp kaszę gryczaną, czosnek, cebulę, imbir, dymkę, olej sezamowy, sos sojowy, cukier oraz kimchi. Składniki starannie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  6. 6

    Aby przygotować ciasto na pierogi, mąkę pszenną zalej ciepłą wodą i zagniataj do chwili otrzymania gładkiego ciasta. Następnie dodaj olej rzepakowy i kontynuuj zagniatanie. 

  7. 7

    Ciasto rozwałkuj na stolnicy, posypanej mąką pszenną. Następnie wykrawaj okręgi o średnicy ok. 12 cm. Na każdym kole połóż porcję farszu i sklej końcówki ciasta na kształt muszelki.

  8. 8

    W garnku zagotuj wodę i ustaw na nim parownik wyłożony kawałkiem papieru do pieczenia. Włóż do naczynia pierogi z kimchi, tak, aby się nie dotykały. Gotuj kluski przez ok. 10 minut. 

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też