Żółte curry z kurczakiem

Żółte curry z kurczakiem
Źródło: StockFood

Składniki

Curry z kurczakiem

  • 300 g Pierś z kurczaka
  • 1 puszka Mleko kokosowe
  • 1 puszka Ananas
  • 2 szczypty Kurkuma
  • 2 łyżeczki Curry
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Masło
  • 3 gałązki Kolendra
  • 1 szczypta Słodka papryka czerwona
  • 1 płaska łyżka Sól
  • 2 szczypty Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso na curry umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i usuń ewentualne błony. Pokrój w dużą kostkę.

  2. 2

    Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę oraz czosnek i podsmaż.

  4. 4

    Do cebuli i czosnku dodaj pokrojone mięso, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, papryką mieloną, kurkumą, smaż przez około 5 minut.

  5. 5

    Podsmażone mięso przełóż do rondelka.

  6. 6

    Dodaj pokrojonego w dużą kostkę ananasa wraz z zalewą.

  7. 7

    Duś na małym ogniu przez około 5 minut.

  8. 8

    Dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku, wymieszaj i zagotuj.

  9. 9

    Posyp curry z kurczakiem pokrojoną kolendrą.

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też