Zalewa do ogórków konserwowych — jak przygotować ją w idealny sposób? Poznaj nasze sekrety!

Zalewa do ogórków konserwowych
Źródło: Shutterstock/New Africa

Składniki

Zalewa do ogórków konserwowych

  • 2 litry Woda
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • Kawałek Chrzan
  • 3 gałązki Koper
  • 2 łyżki Sól kamienna
  • 2 sztuki Marchew
  • 2 szklanek Ocet spirytusowy
  • 100 g Cebula
  • 12 sztuk Ziele angielskie
  • 8 sztuk Liście laurowe
  • 6 łyżeczek Ziarna białej gorczycy
  • 1 łyżeczka Pieprz ziarnisty
  • 160 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    6 sztuk słoików o pojemności 900 ml oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Aby przygotować zalewę do ogórków konserwowych, do garnka wlej wodę. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Doprowadź marynatę do wrzenia, a następnie wsyp sól oraz cukier. Gdy zalewa do ogórków konserwowych zacznie ponownie wrzeć, gotuj ją przez kolejne 10 minut, a następnie ściągnij garnek z kuchenki. 

  3. 3

    Do garnka z marynatą wlej ocet i pozostaw roztwór do całkowitego wystudzenia.

  4. 4

    Marchewki obierz i pokrój w plasterki.

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i podziel na 6 kawałków o zbliżonym rozmiarze.

  6. 6

    Ząbki czosnku obierz z łupin, a następnie każdy przekrój na połowę.

  7. 7

    Korzeń chrzanu obierz ze skóry i podziel na 6 części. 

  8. 8

    Do każdego słoika wsyp 1 łyżeczkę ziaren gorczycy, a następnie równomiernie rozdziel czosnek, chrzan, koper, marchew oraz cebulę. Następnie dodaj do słoików ogórki. 

  9. 9

    Gdy zalewa do ogórków konserwowych przestygnie, wypełnij nią przygotowane słoiki i szczelnie je zakręć.

  10. 10

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj ogórki konserwowe, odliczając 5 minut.

     

    Ogórki konserwowe przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Warzywa najlepiej smakują po ok. 30 dniach od przygotowania. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też