Naleśniki z gorącym syropem malinowym

 Naleśniki z gorącym syropem malinowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanek Mleko 3,2%
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 1 szczypta Sól

Gorący syrop malinowy

  • 150 g Maliny
  • 100 g Czarna porzeczka
  • 5 łyżek Cukier
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • Olej roślinny
  • Masło
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ubij razem z pełnym mlekiem, dodaj mąkę, cukier oraz sól. Naleśnikowe ciasto wymieszaj dokładnie, żeby nie miało grudek. Na patelni roztop odrobinę masła i wylej kroplę oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, wylej na niego porcję przygotowanego ciasta i piecz naleśniki na złoty kolor. 

  2. 2

    Do garnka włóż maliny i czarną porzeczkę. Owoce połącz z sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym, cukrem pudrem i odrobiną wody. Doprowadź do wrzenia, a kiedy maliny zaczną się rozpadać i pękać, wyłącz palnik i odstaw garnek na bok.

  3. 3

    Naleśniki polej gorącym syropem malinowym i posyp cukrem pudrem. Naleśniki będą jeszcze lepsze, gdy podasz je z gałką lodów waniliowych lub domową bitą śmietaną.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też