Naleśniki z truskawkami — pomysł na obiad nie tylko dla dzieci
Naleśniki z truskawkami to samowite danie, które pozwoli skończyć z obiadową rutyną. Kremowe nadzienie, składające się z serka mascarpone oraz kawałkami słodkich świeżych to dodatki, które rozpieszczą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
Ciasto na naleśniki z truskawkami
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 szczypta Sól
- 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
- 2 szklanek Mleko
- 3 Jajko
- 1 szklanki Woda gazowana
- 60 g Roztopione masło
Kremowe nadzienie
- 5 łyżek Śmietana 30%
- 25 g Cukier wanilinowy
- 250 g Mascarpone
- Truskawki
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce połącz jajka ze szczyptą soli i mieszaj je mikserem, aż składniki utworzą puszysty krem. Następnie do masy dodaj wodę gazowaną oraz mleko, po czym wsyp również cukier, mąkę pszenną, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Na samym końcu do ciasta naleśnikowego dodaj rozpuszczone, ale przestudzone już masło. Całość wymieszaj, używając miksera, do momentu, aż w masie nie będzie żadnych grudek, a ciasto stanie się gładkie.
- 2
Gotowe ciasto na naleśniki z truskawkami wylewaj porcjami na patelnię, nie dodając tłuszczu. Każdego naleśnika smaż z obu stron na złoty kolor.
- 3
W międzyczasie przygotuj nadzienie do naleśników z truskawkami. W naczyniu połącz śmietanę z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wymienione składniki starannie wymieszaj. Uzyskany krem włóż do lodówki.
- 4
Świeże truskawki umyj pod zimną wodą, osusz owoce, usuń szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki. Do nadzienia warto pokroić je w dość cienkie plasterki.
- 5
Usmażone naleśniki posmaruj schłodzoną masą kremową, a na środku ułóż pokrojone wcześniej kawałki truskawek. Następnie złóż naleśniki w tzw. kopertę lub uformuj z nich rulony.
- 6
Gotowe naleśniki z truskawkami serwuj ozdobione kawałkami świeżych owoców, oprószone cukrem pudrem lub ozdobione pozostałą masą z serka mascarpone.
Wypróbuj także przepis na naleśniki czekoladowe z sosem wiśniowym i brandy.
Przepis na naleśniki z truskawkami to pomysł na smaczny posiłek, który docenią zarówno dzieci, jak i dorośli. Można przygotować je na śniadanie, by osłodzić sobie letni poranek lub na obiad na słodko, kiedy brak nam pomysłu lub czasu na szykowanie wymagających dań, składających się z wielu składników i skomplikowanych procedur kulinarnych. Posiłek bez problemu zaspokoi ochotę na słodycze, dlatego przepis na naleśniki z truskawkami warto mieć w zanadrzu, kiedy domowników dopadnie ochota na małe co nieco.
Naleśniki z truskawkami — pomysł na podanie dania
Usmażone naleśniki wystarczy posmarować przygotowanym kremem z serka mascarpone oraz dodać kawałki pokrojonych truskawek, po czym złożyć w kopertę lub uformować z placków rulon.
Słodkie, kremowe nadzienie sprawia, że naleśniki z truskawkami nie wymagają dodatkowego “ulepszania”, jednak jeśli zależy nam na reprezentacyjnym podaniu posiłku, można przyozdobić talerze, polewając danie samodzielnie przygotowanym sosem truskawkowym, wyłożyć odrobinę masy, a wierzch posypać cukrem pudrem. Nie zaszkodzi również, jeśli na talerz położymy świeże listki mięty i kawałki sezonowych owoców. Tak przygotowane naleśniki z truskawkami nadają się jako słodki poczęstunek, serwowany np. podczas imprezy urodzinowej lub jako deser, podawany w trakcie weekendowego spotkania z przyjaciółmi.
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki z truskawkami?
Aby ciasto naleśnikowe miało idealną konsystencję i nie rozpadało się na patelni, przed przystąpieniem do jego robienia należy wyciągnąć z lodówki mleko oraz jajka, a pracę rozpocząć, kiedy składniki przybiorą temperaturę pokojową. Najpierw w misce zmiksuj jajka z dodatkiem szczypty soli. Po chwili mieszania do naczynia dodaj mleko i wodę (polecamy użyć wody gazowanej, dzięki której ciasto na naleśniki z truskawkami stanie się delikatniejsze), a następnie wszystkie pozostałe składniki. Po ich wymieszaniu gładkie ciasto naleśnikowe nakładaj na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor. Podczas smażenia nie ma potrzeby dodawania oleju, ponieważ do ciasta dodajemy wcześniej roztopione masło.