Naleśniki z truskawkami — pomysł na obiad nie tylko dla dzieci

Naleśniki z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto na naleśniki z truskawkami

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 2 szklanek Mleko
  • 3 Jajko
  • 1 szklanki Woda gazowana
  • 60 g Roztopione masło

Kremowe nadzienie

  • 5 łyżek Śmietana 30%
  • 25 g Cukier wanilinowy
  • 250 g Mascarpone
  • Truskawki
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce połącz jajka ze szczyptą soli i mieszaj je mikserem, aż składniki utworzą puszysty krem. Następnie do masy dodaj wodę gazowaną oraz mleko, po czym wsyp również cukier, mąkę pszenną, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Na samym końcu do ciasta naleśnikowego dodaj rozpuszczone, ale przestudzone już masło.  Całość wymieszaj, używając miksera, do momentu, aż w masie nie będzie żadnych grudek, a ciasto stanie się gładkie.

  2. 2

    Gotowe ciasto na naleśniki z truskawkami wylewaj porcjami na patelnię, nie dodając tłuszczu. Każdego naleśnika smaż z obu stron na złoty kolor.

  3. 3

    W międzyczasie przygotuj nadzienie do naleśników z truskawkami. W naczyniu połącz śmietanę z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wymienione składniki starannie wymieszaj. Uzyskany krem włóż do lodówki.

  4. 4

    Świeże truskawki umyj pod zimną wodą, osusz owoce, usuń szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki. Do nadzienia warto pokroić je w dość cienkie plasterki.

  5. 5

    Usmażone naleśniki posmaruj schłodzoną masą kremową, a na środku ułóż pokrojone wcześniej kawałki truskawek. Następnie złóż naleśniki w tzw. kopertę lub uformuj z nich rulony.

  6. 6

    Gotowe naleśniki z truskawkami serwuj ozdobione kawałkami świeżych owoców, oprószone cukrem pudrem lub ozdobione pozostałą masą z serka mascarpone.

     

    Wypróbuj także przepis na naleśniki czekoladowe z sosem wiśniowym i brandy.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też