Babciny kompot z rabarbaru i truskawek. Smak dzieciństwa

Kompot z rabarbaru i truskawek
Źródło: Shutterstock/A Lein

Składniki

Składniki na kompot z rabarbaru i truskawek:

  • 4 łodygi Rabarbar
  • 250 g Truskawki
  • 120 g Cukier
  • 1.5 litr Woda
  • 1 łyżka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Truskawki i łodygi rabarbaru bardzo dokładnie myjemy w zimnej wodzie, żeby owoce nie miały ani ziarenka piasku na sobie. Pozbawiamy truskawki szypułek, a rabarbar zgrubiałych końcówek.

  2. 2

    Kroimy owoce na mniejsze cząstki – rabarbar na plastry, a truskawki na połówki, lub jeśli owoce są naprawdę dorodne – na ćwiartki.

  3. 3

    W garnku umieszczamy cukier oraz wlewamy sok z cytryny. Dodajemy truskawki oraz rabarbar i podgrzewamy, mieszając. Czekamy póki owoce nie puszczą soku i cały cukier się nie rozpuści.

  4. 4

    Kiedy owoce się na swój sposób skarmelizują, do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy póki się nie zagotuje. Gotujemy przez około 5 minut, a później odstawiamy do wystudzenia.

  5. 5

    Jeśli zależy nam na tym, żeby kompot był idealnie klarowny, przecedzamy go przez sitko. Latem możemy zaserwować w bardzo atrakcyjny sposób – dodając do kompotu lodu, kilka listków mięty oraz dekorując szklankę plasterkiem truskawki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też