Babciny kompot z rabarbaru i truskawek. Smak dzieciństwa
Kompot z rabarbaru i truskawek to banalny przepis na wspaniały domowy napój. Aromatyczny, słodki, orzeźwiający – będzie stanowił doskonałe uzupełnienie obiadu oraz podwieczorku, a latem dodatkowo schodzi organizm i doda energii.
Składniki
Składniki na kompot z rabarbaru i truskawek:
- 4 łodygi Rabarbar
- 250 g Truskawki
- 120 g Cukier
- 1.5 litr Woda
- 1 łyżka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Truskawki i łodygi rabarbaru bardzo dokładnie myjemy w zimnej wodzie, żeby owoce nie miały ani ziarenka piasku na sobie. Pozbawiamy truskawki szypułek, a rabarbar zgrubiałych końcówek.
- 2
Kroimy owoce na mniejsze cząstki – rabarbar na plastry, a truskawki na połówki, lub jeśli owoce są naprawdę dorodne – na ćwiartki.
- 3
W garnku umieszczamy cukier oraz wlewamy sok z cytryny. Dodajemy truskawki oraz rabarbar i podgrzewamy, mieszając. Czekamy póki owoce nie puszczą soku i cały cukier się nie rozpuści.
- 4
Kiedy owoce się na swój sposób skarmelizują, do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy póki się nie zagotuje. Gotujemy przez około 5 minut, a później odstawiamy do wystudzenia.
- 5
Jeśli zależy nam na tym, żeby kompot był idealnie klarowny, przecedzamy go przez sitko. Latem możemy zaserwować w bardzo atrakcyjny sposób – dodając do kompotu lodu, kilka listków mięty oraz dekorując szklankę plasterkiem truskawki.
Przeczytaj także:
Kompoty to napoje banalnie proste w wykonaniu. Robi się je ze świeżych lub suszonych owoców (niepowtarzalny w smaku kompot wigilijny z suszu), a do ich wykonania wystarczą owoce, woda, cukier i dłuższa chwila gotowania wszystkich składników w garnku. Wśród najbardziej popularnych i cenionych smaków kompotów wymienia się te z truskawek, wiśni, jabłek oraz połączeń owoców – np. rabarbaru i truskawek. Kompoty są często określane mianem przetworów owocowych (ta sama kategoria co dżemy czy powidła). Można je pić (a owoce jeść) od razu po ugotowaniu i przestudzeniu, można zawekować w słoiku i sięgnąć po nie w odpowiednim momencie.
Co wyróżnia kompot z rabarbaru i truskawek?
Kompot z truskawek i rabarbaru będzie miał piękny różowy kolor – uzyskany z tych czerwono-różowych owoców. Będzie także dość klarowny, co ma szczególnie duże znaczenie dla osób, które nie przepadają za „farfoclami” unoszącymi się w ich napojach. Truskawki nadają kompotowi słodki, charakterystyczny dla tych owoców smak, ale rabarbar świetnie go równoważy typowym dla siebie kwaskowatym aromatem.
Rabarbar dobrze wypada w połączeniu nie tylko z truskawkami, ale także z jabłkami, agrestem i malinami. Rabarbar jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C oraz E, zawiera także dużo potasu, kwasu foliowego oraz błonnika. Największą zaletą rabarbaru jest dostarczanie organizmowi antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy wspomagających organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Truskawki z kolei mają dużo błonnika i witaminy C, oraz zmniejszają stres oksydacyjny, korzystnie wpływając na pracę serca i zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów. Te owoce mają także dużo potasu.
Jak i z czym podawać kompot z rabarbaru i truskawek?
Kompot z rabarbaru i truskawek można klasycznie serwować do obiadu – pić w jego trakcie lub po posiłku. Owoce z kompotu mogą w takim układzie stanowić rodzaj deseru. Kompot będzie także pasował do wielu smakowitych deserów – zwłaszcza ciast z dodatkiem owoców. Polecamy połączenie owocowych strucli, ciast drożdżowych z owocami, pieczonych owoców pod kruszonką.
Kompot z rabarbaru i truskawek można także przygotować z myślą o chłodnych napojach na grilla, piknik czy spotkanie towarzyskie. Gotowy napój można schłodzić kostkami lodu i listkami mięty i postawić na stole w dużym dzbanku czy szklanym pojemniku z kranikiem.
Kompot będzie równie smaczny i efektowny do mrożona domowa ice tea czy lemoniada. Kompot w takiej atrakcyjnej postaci śmiało może zastąpić gazowane, kolorowe i słodzone napoje podczas imprezy dla dzieci: urodzin, kinder balu czy spotkania na zabawy po przedszkolu.
Kompot świetnie wypadnie także w towarzystwie lodów o różnych smakach, sorbetów czy jako napój do popijania ciasteczek: pszennych, owsianych, maślanych, z kawałkami czekolady.
Jak pewnie wiecie z własnego doświadczenia, kompoty całkiem dobrze wypadają także w smakach całkiem ze słodyczą napoju kontrastujących. Kotlet schabowy, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty? Ależ, czemu nie!?