Zupa ogórkowa w zupełnie nowej odsłonie. Tego składnika się nie spodziewasz

Zupa ogórkowa krem
Źródło: Shutterstock/nblx

Składniki

Zupa ogórkowa krem

  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 60 g Pestki dyni
  • 5 sztuk Ogórki kiszone
  • 50 g Serek topiony
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1.5 litr Bulion warzywny
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • Sól
  • 2 sztuki Awokado
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywa.

  2. 2

    Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  3. 3

    Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój owoc w kostkę. 

  4. 4

    Ogórki kiszone odcedź z zalewy i pokrój je w kostkę.

  5. 5

    Pestki dyni upraż na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie przesyp do miseczki i pozostaw do wystudzenia.

  6. 6

    W rondelku z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj rozdrobnioną cebulę i czosnek. Smaż warzywa do chwili zarumienienia.

  7. 7

    Do garnka z podsmażonymi warzywami wlej bulion warzywny oraz dodaj ziemniaki. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj składniki przez ok. 20 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie.

  8. 8

    Następnie do gotującego się wywaru dodaj ogórki kiszone oraz kawałki awokado. 

  9. 9

    Zaraz potem zupę ogórkową zblenduj na gładki krem. Aby potrawa stała się gęstsza, dodaj serek topiony.

     

    Krem z ogórków serwuj z pestkami dyni oraz posiekanym szczypiorkiem. Możesz także dodać domowe grzanki lub kromki ulubionej bagietki.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też