Dżem truskawkowy
Zachowaj odrobinę lata, w postaci pysznego domowego dżemu ze słodkich truskawek, delektując się nim nawet w zimie.
Autor:
Smak.pl
Przetwory
Rodzaje dań
Przekąski
Główne składniki
Owoce
Łatwe dania
Dania do godziny
Posiłki
Śniadanie
Kolacja
REKLAMA
Składniki
- 1 kg Truskawki
- 500 g Cukier
- Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Umyj truskawki i pozbądź się szypułek. Pokrój owoce na małe kawałki.
- 2
Truskawki włóż do garnka. Od momentu zagotowania, duś owoce jeszcze ok. 7 minut. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny. Całość gotuj 25-30 minut. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy dżem, truskawki gotuj nieco dłużej.
Wypróbuj także przepis na dżem malinowy z nasionami chia.
REKLAMA