Szybkie ciasto jogurtowe — przepis na lekki wypiek, który zawsze wychodzi

Ciasto jogurtowe z malinami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto jogurtowe z owocami

  • 300 g Jogurt naturalny
  • 3 Jajko
  • 360 g Mąka pszenna tortowa
  • 180 g Cukier
  • 70 ml Olej roślinny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 400 g Owoce

Składniki na kruszonkę

  • 100 g Masło
  • 150 g Mąka pszenna tortowa
  • 100 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Cukier z jajkami ubijaj w misce na jasną i puszystą masę. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie partiami wlewaj olej roślinny, cały czas miksując masę na najwyższych obrotach.  Po chwili zmniejsz obroty, dodaj jogurt i wyłącz mikser.

  3. 3

    Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj powoli łyżką, do momentu dokładnego połączenia się składników.

  4. 4

    Gotową masę na ciasto jogurtowe przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Do przepisu Idealnie sprawdzi się kwadratowa blacha o wymiarach 24 × 24 cm.

  5. 5

    Na wierzchu ciasta ułóż wybrane owoce. Powinny być one umyte i dokładnie osuszone, za pomocą ręcznika papierowego.

  6. 6

    Składniki na kruszonkę dokładnie rozetrzyj między palcami, a kiedy będzie gotowa, rozłóż ja równomiernie na powierzchni ciasta jogurtowego.

  7. 7

    Ciasto jogurtowe z owocami piecz przez 40-50 minut. Aby sprawdzić, czy wypiek jest już gotowy, polecamy wbić w środek drewniany patyczek i sprawdzić, czy po wyciągnięciu jest suchy.

  8. 8

    Kiedy ciasto jogurtowe będzie gotowe, lekko uchyl drzwi piekarnika, a po 10 minutach powoli wyciągnij je z piekarnika i przełóż na kratkę w celu wystygnięcia.

  9. 9

    Upieczone ciasto jogurtowe możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem, aby wyglądało jeszcze bardziej smakowicie.

    Polecamy również przepis na puszyste ciasto ze śliwkami, gotowe już po godzinie.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też