Pizza „na sterydach”, czyli przepis na wielki apetyt. W takiej wersji jeszcze jej nie próbowałeś

Pizza „na sterydach”
Źródło: Shutterstock/larik_malasha

Składniki

Pizza „na sterydach”

  • 200 g Pieczarki
  • 500 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Sól
  • 300 g Ser żółty
  • 7 g Suszone drożdże
  • 50 ml Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 200 g Szynka
  • Sos pomidorowy
  • 200 g Mozzarella
  • 230 g Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wsyp drożdże instant (suszone), dodaj cukier oraz wlej letnią wodę. Składniki starannie wymieszaj i odstaw na 15 minut w celu wyrośnięcia.

  2. 2

    Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp sól oraz wlej rozczyn. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Gotowa masa powinna cechować się gładkością i być jednolita. 

  3. 3

    Uformuj z ciasta kulę, przykryj miskę ściereczką i pozostaw na 60 minut w celu wyrośnięcia.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj dodatki do pizzy „na sterydach”. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokrój w plasterki. Mozzarellę podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie pióra.

  6. 6

    Wyrośnięte ciasto na pizzę wyrabiaj przez ok. 2 minuty, a następnie uformuj z niego okrągły placek i umieść w tortownicy. Na placku ułóż kolejno połowę sera żółtego, mozzarellę, pieczarki, wędlinę, a następnie drugą połowę sera. Składniki posmaruj obficie sosem pomidorowym.

  7. 7

    Na koniec włóż tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz pizzę „na sterydach” przez ok. 30 minut.

     

    Gotowa pizza „na sterydach” smakuje znakomicie podana z sosem czosnkowym.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też