Domowa pizza na piętce od chleba. Jedz pysznie i oszczędzaj!

Domowa pizza
Źródło: Shutterstock/asharkyu

Składniki

Pizza na piętce od chleba

  • 0.5 Szklanka Mleko
  • Ser żółty
  • 0.5 Sztuka Bochenek czerstwego chleba
  • Sos pomidorowy
  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Tortownicę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Chleb pokrój na kromki, umieść w misce i zalej mlekiem. Naczynie z pieczywem odłóż na bok, na ok. 10 minut. Gdy chleb wchłonie wlane do miski mleko, rozdrobnij kromki za pomocą widelca. 

  4. 4

    Do masy chlebowej wbij jajko, dodaj szczyptę soli i starannie wymieszaj podane składniki.

  5. 5

    Masę chlebową przełóż do przygotowanej tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika.

  6. 6

    Pizzę na piętce od chleba piecz przez ok. 15 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, wyciągnij foremkę z kuchenki, dodaj sos pomidorowy i starty ser żółty, po czym ponownie zapiekaj placek do chwili zarumienienia.

     

    Pizza na piętce od chleba smakuje znakomicie z dodatkiem sosu czosnkowego.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też