Ekspresowa pizza bez wyrastania — niezawodny przepis na wyjątkowe okazje

Pizza bez wyrastania
Źródło: GettyImages

Składniki

Pizza bez wyrastania

  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 szklanki Mleko
  • 0.25 Sztuka Papryka czerwona
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 0.25 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 100 g Szynka
  • 100 g Ser żółty
  • 3 łyżki Passata pomidorowa
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Aby przygotować ciasto na pizzę, do miski wsyp mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, oregano oraz czarny pieprz mielony. Składniki starannie wymieszaj, a następnie wbij jajka, wlej mleko oraz oliwę z oliwek i miksuj składniki do chwili otrzymania jednolitego ciasta. Nie powinno być w nim żadnych grudek.

  3. 3

    Paprykę starannie umyj, osusz, a następnie wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją w niegrubą kostkę.

  4. 4

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  5. 5

    Szynkę pokrój w kostkę.

  6. 6

    Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie drobno posiekaj warzywo.

  7. 7

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowane ciasto. Nie zwlekając, posmaruj je passatą pomidorową. Na wierzchu pizzy ułóż kawałki warzyw, ser oraz pokrojoną w kostkę szynkę.

  8. 8

    Pizzę bez wyrastania włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.

     

    Przygotowana pizza można być zajadana samodzielnie, a także z dodatkiem ulubionego ketchupu, sosu czosnkowego, bądź jogurtu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też